Valeriaana

 

Rohtovirmajuuresta valmistettua valeriaanaa on käytetty yrttinä erilaisten oireiden hoitoon, mm. unilääkkeenä, ahdistuksen lievittämiseen ja diureettina. Kansanperinteessä sitä on käytetty myös vatsa- ja kuukautiskipujen hoitoon. Eläimillä ja ihmisillä tehdyt tutkimukset vahvistavat käsitystä rohtovirmajuuren rauhoittavasta ja nukahtamista helpottavasta vaikutuksesta.

Vaikuttavat ainesosat

Tärkeimpiä vaikuttavia aineita ovat valepotriaatit, valereenihappo ja valeranoni, jotka rauhoittavat ja laukaisevat lihasjännityksiä. Rohtovirmanjuuri sisältää myös gamma-aminovoihappoa (GABA), joka saattaa estää hermoärsykkeiden välittymistä aivoissa.

Keskiajalla valeriaana oli yleislääke miltei joka vaivaan. Sitä on käytetty kouristuksia lievittämään, vatsavaivoihin, unilääkkeenä, migreeniin, ja erilaisiin hermostollisiin vaivoihin. Ulkoisesti sitä on käytetty haavoihinja näppylöihin. Rohtovirmajuuren erikoinen tuoksu viehättää jostakin syystä kissoja.

Rohdos on rauhoittava ja helpottaa unen saantia. Rauhoittava ja unen saantia helpottava vaikutus johtuu useista rohdoksen aineosista. Sekä vesiuutteet että tinktuurat vähentävät hiirillä spontaania motiliteettiä (liikkuvuutta).

Eräässä farmakologisessa seulontatutkimuksessa todettiin keskushermostoa lamaava ja lihaksia relaksoiva vaikutus. Valereenihappo vaikuttaa hiiren lokomotoriseen aktiviteettiin fenobarbitaalin (unilääke) tavoin.

Eräässä tutkimuksessa on osoitettu, että eräillä valeriaanan aineosilla on vuorovaikutus gamma-aminovoihapon (GABA) metaboliaan aivoissa. Eräs toinen tutkimus osoitti valeriaanan aineosien vuorovaikutuksen niiden reseptorien kanssa, jotka välittävät rauhoittavan vaikutuksen keskushermostoon. Jopa voimakas rohdoksen haju voi vaikuttaa rauhoittavasti. Valeriaanan haihtuvaa öljyä käytetään aromaterapiassa rauhoittavana öljynä.

Käyttötarkoitus

Hermostollinen jännittyneisyys, ärtyvyys, levottomuus ja unensaantivaikeudet.

Annostus

Teenä 2-3 g rohdosta kupilliseen vettä kerran tai useampia kertoja päivässä. Tinktuurana 1/2-1 teelusikallinen (1-3 ml) yhden tai useamman kerran päivässä. Uutetta, joka vastaa 2-3 g rohdosta kerran tai useampia kertoja päivässä.

Sisäisesti puristemehuna, tinktuurana, uutteena tai muina galeenisina valmisteina. Ulkoisesti kylpyinä 100 g rohdosta tai vastaava määrä muissa valmisteissa.

Varoitukset

  • Valeriaanaa ei saa käyttää raskaus- tai imetysaikana. 
  • Älä käytä samanaikaisesti muiden rauhoittavien lääkkeiden kanssa.
  • Älä aja ajoneuvoa tai tee mitään sellaista, jossa keskittymiskyvyn puute olisi vaarallista, ainakaan kahteen tuntiin rohdoksen ottamisesta.
  • Yliannostus saattaa aiheuttaa päänsärkyä, pahoinvointia, sydämen rytmihäiriöitä, näköhäiriöitä ja levottomuutta.