Oregano

 

Oregano  eli mäkimeirami on ruohokasvi, joka on levinnyt ympäri maapallon. Kasvi tunnetaan paitsi rohdoskasvina myös aromaattisena mausteyrttinä. Se kasvaa luonnonvaraisena lounaisimmassa Suomessa.

Vaikuttavat ainesosat

Oregano sisältää runsaasti flavonoideja. Eteerisessä öljyssä on tymolia ja karvakrolia, jotka molemmat ovat vahvasti antiseptisia, eli tappavat bakteereita ja muita pieneliöitä, ja laukaisevat lihassupistuksia.

Rohdoskäyttö

Tutkijoiden mukaan eteerisen öljyn sisältämä tymoli ja karvakroli estävät bakteerien ja sienten kasvua. Esimerkiksi amerikkalaistutkimukset vuonna 2001 osoittivat eteerisen öljyn tehoavan Candida albicans -hiivasieneen. Eteeristä öljyä käytetään erilaisten virtsatie-, suolisto- ja keuhkotulehdusten hoidossa ja se vaikuttaa myös virkistävästi, yleiskuntoa kohottavasti.

Tutkijat ovat lisäksi havainneet, että tymoli ja karvakroli laukaisevat sileiden lihasten supistuksia. Oreganoteetä suositellaan yskään, keuhkoputkentulehdukseen, ruuansulatushäiriöihin ja vatsakramppeihin. Oreganon eteeriset öljyt lievittävät ilmavaivoja ja lisäävät sapeneritystä.

Oreganoa voidaan käyttää myös ulkoisesti voiteissa ja hierontaöljyissä reumaattisten kipujen, kuukautiskipujen ja päänsäryn hoitoon.

Kuinka oreganoa voi käyttää

  • Kapseleina esim. suolistokaasuihin, vatsavaivoihin, hiivasieneen ohjeiden mukaan.
  • Eteeristä öljyä voi käyttää esim. hierontaöljyyn sekoitettuna ulkoisesti reumaattisiin kipuihin, kuukautiskipuihin ja päänsärkyyn.

Varoitukset

  • Suurina annoksina oregano voi aiheuttaa hermostuneisuutta ja ärtyneisyyttä.
  • Ulkoisesti käytetty eteerinen öljy saattaa ärsyttää ihoa.
  • Oreganorohdoksia ei saa käyttää raskausaikana; mausteena yrttiä voi käyttää normaalisti.