Lucuma

 

Lucuma (Pouteria lucuma) on Perussa kasvava hedelmä, jonka maku saa monet rakastumaan siihen. Lucuman kuivahko kirkkaan oranssinkeltainen hedelmäliha muistuttaa keitettyä kananmunan keltuaista. Ohutkuorinen ja päärynämäinen lucuma on hedelmänä matalahappoinen ja vähäsokerinen hiilihydraattien lähde. Inkojen kultana tunnettu lucuma täydentää ruokavaliota sisältämällä runsaasti B-vitamiineja, rautaa, kalsiumia, fosforia ja A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Lucuman aromaattinen ja makea maku sopii erinomaisesti kinuskin ja suklaan kanssa ja siitä voi valmistaa myös vegaaneille sopivaa jäätelöä. Lucuma-jauhetta voidaan käyttää monipuolisesti sekä leivonnassa, puuroissa että tuomaan makeaa, hedelmäisen kermaista makua erilaisiin jälkiruokiin.

Kuinka lucumaa voi käyttää

Lucumaa on perinteisesti käytetty yhdessä jäätelön kanssa, mihin se soveltuu maultaan äärimmäisen hyvin. Lucuma-jauheessa on hedelmäisen kermainen maku, joka tekee jauheesta oivallisen leivontaan tai sekoitettavaksi pirtelöihin tai puuroihin. Lucuma sopii erinomaisesti myös itse valmistetun raakasuklaan valmistamiseen. Lucuma-jauhe säilytetään huoneenlämmössä, ilmatiiviissä pussissa tai purkissa.