Koiruoho

 

Koiruoho eli mali (Artemisia absinthium) on marunoihin kuuluva kookas, monivuotinen ruohovartinen kasvi, joka kukkii loppukesällä ja syksyllä keltaisin kukin.

Koiruohoa on käytetty mausteena esimerkiksi riistaruoissa. Se on myös tärkeä raaka-aine yrtti- ja alkoholijuomien valmistuksessa: esimerkiksi absintti ja vermutti ovat saaneet nimensä kasvin mukaan.

Hippocrates käytti koiruohoa ja raamatusta löytyvät ensimmäiset viittaukset koiruohon käytöstä länsimaisen sivilisaation parissa. Koiruohosta tehtyä uutetta on käytetty myös muinaisessa Egyptissä. Yrtti on  mainittu usein ensimmäiseltä vuosisadalta peräisin olevissa kreikkalaisissa ja roomalaisissa kirjoituksissa. Koiruohoa laitettiin roomalaisten sotilaiden sandaaleihin lievittämään ja rauhoittamaan kipeitä ja väsyneitä jalkoja. Koiruohoa on käytetty heisimatojen häätöön jo keskiajalla.

Koiruoho on myös lääkekasvi. Sen sisältämä eteerinen öljy koostuu pääasiassa isotujonista ja tujonista, mutta sisältää myös absintiinia, artabsiinia, fellandreenia ja kadineenia. Tätä pujon sukulaiskasvia  käytetään yleisesti suolistoloisten häätämisessä. Muutaman lähteen mukaan se auttaa myös kuukautiskipuihin sekä parantaa ruokahaluttomuutta. Kansanparannuksessa koiruohoa on perinteisesti käytetty myös erilaisten vatsa- ja suolisto-ongelmien sekä kuumeen hoidossa. Ulkoisesti koiruohoa voi käyttää huonosti paranevien haavojen hoitoon ja hyönteisten puremiin.

Parasiiteista eroon pääsemiseksi luontoäiti tarjoaa meille erilaisia vaihtoehtoja. Japanissa käytetään wasabia sushin kanssa ja Meksikossa chilipippureita. Intiassa puolestaan käytetään karria ja kurkumaa parasiittien poissa pitämiseksi. Monissa kulttuureissa ympäri maailmaa tehdään loishäätökuuri säännöllisesti kerran tai kaksi vuodessa.

Loishäätöä tehdessä on tärkeää hoitaa koko perhe samanaikaisesti, sillä parasiitit ja loiset tarttuvat helposti ihmisestä toiseen.

Koiruohoa, tai Artemisia absinthiumia, ei tule sekoittaa Artemisia annuaan. Vaikka ne ovatkin sukulaisia, on niillä täysin eri käyttötarkoitukset. Artemisia annuan aktiivista ainesosaa, artemisiinia, käytetään perinteisessä lääketieteessä malarian hoidossa. WHO on hyväksynyt artemisiinin käytön malariaan Afrikassa 2004. Erityisen hyödylliseksi se on osoittautunut malarian lääkkeille vastustuskykyisiä kantoja vastaan.

Koiruohoa ei tule käyttää raskauden tai imetyksen aikana. Myös henkilöiden, joilla on ollut kohtauksia, vatsahaava tai ärtynyt suoli, tulisi vältää koiruohon käyttöä.