Hydrastisjuuri

 

Hydrastisjuuri on kotoisin Pohjois-Amerikasta, missä alkuperäiskansat tunsivat sen lääkkeelliset ominaisuudet.

Vaikuttavat ainesosat

Juurakon tärkeimmät vaikuttavat aineet ovat alkaloideja, kuten hydrastiini ja berberiini. Hydrastiini supistaa verisuonia ja nostaa verenpainetta. Berberiini tuohoaa bakteereita ja tehostaa elimistön puolustusjärjestelmää.

Rohdoskäyttö

Hydrastisjuurella on tyrehdytetty verenvuotoja ja sitä on käytetty hoidoksi esimerkiksi kuukautisten aiheuttamaan verenhukkaan. Verenkiertoa vilkastuttavasta vaikutuksesta saattaa olla apua peräpukamiin, suonikohjuihin ja jalkojen turvotukseen.

Hydrastisjuurella hoidetaan limakalvon tulehduksia, silmä- ja korvatulehduksia, tinnitusta ja rohtumia. Vuonna 1999 amerikkalaistutkijat havaitsivat, että hydrastisjuuri vahvistaa elimistön immuunipuolustusta lisäämällä vasta-aineiden tuotantoa.

Vuonna 2001 julkaistun tutkimuksen mukaan berberiini tuhoaa bakteereita. Kiinalaistutkijat puolestaan havaitsivat sen tasoittavan sydämen sykettä, joten hydrastisjuuresta saattaa olla hyötyä rytmihäiriöiden hoidossa.

Perinteisesti Amerikan intiaanit ovat käyttäneet hydrastisjuurta hoitamaan erilaisia iho-ongelmia, silmien ärsytystä, ruuansulatusvaikeuksia ja ripulia sekä maksan sairauksia. Siitä voi olla apua sienten, hiivan ja erilaisten bakteerien hoidossa. Se parantaa vastustuskykyä ja lievittää tulehduksia ja on oiva apu tavallisen flunssankin hoidossa.

Varoitukset

  • Käytä enintään kolme viikkoa kerrallaan ja pidä kuurien välillä kahden viikon tauko.
  • Hydrastisjuuren käyttöä ei suositella henkilöille, joiden verenpaine on koholla.
  • Hydrastisjuurta ei saa käyttää raskaus- tai imetysaikana.