Food Detective

 

Ruokayliherkkyys voi aiheutta mm. päänsärkyä, migreeniä, väsymystä, turvotusta, ilmavaivoja, vatsakipuja, ripulia, ummetusta, kutinaa, paino-ongelmia ja kipuja. Oireet voivat helpottua, kun poistat sinule epäsopivat ruoka-aineet ruokavaliostasi.

Food Detective testaa reaktiosi 59 tavalliseen ruoka-aineeseen ja vain 40 minuutissa. Tämä käy kätevästi ja helposti kotona. Tuotepaketti sisältää kaikki tarvikkeet testin tekemiseen, ohjeet sekä kattavan tietopaketin avuksesi ruokavalion suunnitteluun.

Food Detective mittaa verestä ruoka-ainekohtaisia IgG vasta-aineita, jotka yhdistetään ei-allergiseen ruokayliherkkyyteen. Testi ei mittaa mahdollisia ruoka-allergioita, laktoosi-intoleranssia tai keliakiaa.

Food detective on mm. Ison-Britannian Allergiayhdistyksen suosima ruokayliherkkyystesti.

Miksi ruokayliherkkyys kannattaa selvitää?

Tietyt ruoka-aineet vaikuttavat niille yliherkkien henkilöiden fyysiseen terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin. Food Detective testaa ns. ei-allergisia ruokayliherkkyyksiä tai -intoleransseja. Ei-allergista ruokayliherkkyys ei ole sama asia kuin allerginen yliherkkyys. Allergiset reaktiot ovat lähes välittömiä ja niiden aiheuttaja on usein helposti tunnistettavissa, ei-allergisen ruokayliherkkyyden oireet ilmenevät tavallisesti vasta tuntien tai päivien viiveellä haitallisen ruoka-aineen nauttimisesta. Esimerkiksi maito tai leipä saattavat aiheuttaa nivelkipuja vasta kolmen päivän kuluttua. Ei-allergiset ruokayliherkkydet ovat huomattavasti allergioita yleisempiä mutta toisin kuin ruoka-aineallergia, ruokayliherkkyys ei yleensä ole hengenvaarallinen. Vain muutamia prosentteja ihmisistä kärsii ruoka-aineallergioista, kun taas ruokayliherkkyydestä kärsivien määrän arvioidaan olevan jopa 45 prosenttia.

Ruokayliherkkyys tarkoittaa yliherkkyysreaktiota, joka johtuu kehon immuunipuolustujärjestelmän reagoinnista tiettyihin ruoka-aineisiin. Ruoka-ainekohtaisten vasta-aineiden (joita kehon immuunijärjestelmä tuottaa) ja yliherkkyysoireiden yhteys onkin todettu monissa tutkimuksissa. Ruoka-aineiden aiheuttamista yliherkkyysreaktioista kärsivä henkilö jääkin usein hoitamatta tai saa oireisiinsa tarpeetonta lääkitystä.

Monet ruokayliherkkyydet johtuvat siitä, että immuunijärjestelmä reagoi tarpeettomasti tiettyyn ruoka-aineeseen tai tiettyihin ruoka-aineisiin. Vaikka ruokayliherkkyyden syitä ei vielä täysin ymmärretä, mm. huono ruoansulatus, suoliston epätasapaino, kandidiaasi (hiivasieni), loiset, suolistoinfektiot, epätasapainoinen ruokavalio, alkoholin kulutus tai huumeiden ja lääkkeiden vaikutukset voivat vaikuttaa merkittävästi ruokayliherkkyyteen. Vasta-aineiden tuottaminen on yksi elimistön immuunijärjestelmän tapa reagoida sille haitallisiin aineisiin. Ruokayliherkkyyden syitä tutkittaessa kannattaakin tarkkailla ruoka-aineiden vasta-aineiden määrää veressä verikokeen avulla.

Oireet saadaan yleensä hallintaan, kun ongelmia aiheuttavat ruoka-aineet tunnistetaan ja sen jälkeen ne poistetaan ruokavaliosta. Tunnistamisen ensimmäinen vaihe on Food Detective™ -testi. Vasta-aineiden määrän lisääntyminen veressä ei sinällään ole ongelmallista, mutta se auttaa tunnistamaan ruoka-aineet, jotka todennäköisesti aiheuttavat oireita. Jos testi osoittaa, että veressä on paljon tietyn ruoka-aineen vasta-aineita, kyseinen ruoka-aine pitäisi jättää kokonaan pois ruokavaliosta ainakin kolmeksi kuukaudeksi. Kun oireita ei enää ole, poistetut ruoka-aineet voidaan palauttaa ruokavalioon yksitellen, minkä jälkeen niiden vaikutuksia tarkkaillaan.

Mitä Food Detective mittaa?

Food Detective™ mittaa verinäytteestä ruoka-ainekohtaisten IgG vasta-aineiden määrää. Lukuisat tutkimukset ovat osoittaneet, että IgG vasta-ainetestin tulosten perusteella suoritetut ruokavaliomuutokset voivat parantaa ruokayliherkkyyteen yhdistettävistä oireista kärsivän henkilön hyvinvointia.

Food Detective™ testaa verinäytteestä luotettavasti ruoka-ainekohtaisia IgG vasta-aineita, kun testi tehdään täsmälleen ohjeiden mukaisesti. Vertailutietojen perusteella Food Detective™ –testin tulokset eivät eroa merkittävästi vastaavista laboratoriomenetelmin saaduista tuloksista.

Tulosten hyödyllisyys tulee ilmi vasta, kun testin tehnyt on välttänyt testin osoittamia ruoka-aineita useamman kuukauden ajan testioppaassa annettujen ohjeiden mukaisesti. Parhaisiin tuloksiin päästään, kun testitulosten perusteella tehtävät ruokavaliomuutokset suunnitellaan yhdessä ravitsemusasiantuntijan kanssa.

Mitä ruoka-aineita Food Detective testaa?

1. Kaura
2. Vehnä
3. Riisi
4. Maissi
5. Ruis
6. Durumvehnä
7. Gluteeni
8. Manteli
9. Parapähkinä
10. Cashew-pähkinä
11. Tee
12. Saksanpähkinä
13. Lehmänmaito
14. Kananmuna
15. Kana
16. Lammas
17. Nauta
18. Sika
19. Valkolihainen kala (kolja, turska ja punakampela)
20. Makean veden kala (lohi ja taimen)
21. Tonnikala
22. Äyriäiset (katkarapu, rapu, hummeri ja simpukka)
23. Parsakaali
24. Kaali
25. Porkkana
26. Purjo
27. Peruna
28. Selleri
29. Kurkku
30. Paprika (punainen, vihreä ja keltainen)
31. Palkokasvit (herneet, linssit ja pavut)
32. Greippi
33. Meloni (cantaloupe ja vesimeloni)
34. Maapähkinä
35. Soijapapu
36. Kaakaopapu
37. Omena
38. Mustaherukka
39. Oliivi
40. Appelsiini, sitruuna
41. Mansikka
42. Tomaatti
43. Inkivääri
44. Valkosipuli
45. Sienet
46. Hiiva