Astaksantiini

 

Astaksantiini on aine, joka antaa lohelle sen tyypillisen punertavan värin. Sen on todettu olevan erittäin tehokas antioksidantti, jonka antioksidanttikapasiteetti saattaa ylittää E-vitamiinin kyvyn siepata vapaita happiradikaaleja jopa 500-kertaisesti. Samaan karotenoidisukuun kuuluvia aineita, kuten lykopeenia ja betakaroteenia on käytetty ravintolisissä jo pitkään. Mikä sitten tekee tästä uudesta aineesta niin mielenkiintoisen?

Astaksantiinilla on kyky läpäistä veriaivoeste, jolloin se pääsee myös aivoihin ja keskushermostoon asti, toisin kuin lykopeeni ja betakaroteeni. Useat eläin- ja ihmiskokeet viittaavat siihen, että tästä karotenoidista saattaa olla apua ainakin kaihin ja aivoinfarktin ehkäisyssä, se näyttäisi myös estävän UV-valon haitallisia vaikutuksia iholla. Astaksantiinia valmistetaan Haematococcus pluvialis -merilevästä monimutkaisella tuotantoprosessilla.