Vitamiinit, hiven- ja kivennäisaineet

 

Alla vitamiinit, mineraalit, kivennäisaineet ja muut kuvattuna tarkemmin.

A-vitamiini säätelee erityisesti nopeasti kasvavien solujen kasvua ja erilaistumista. Sen tehtävänä on mm. huolehtia ihon ja limakalvojen toiminnasta ja uusiutumisesta sekä edistää luuston kasvua. Lisäksi A-vitamiini vaikuttaa hämäränäköön, normaaliin immuunivasteen kehittymiseen sekä ja suvunjatkamiskykyyn.

----

B-vitamiinit toimivat hyvin läheisessä synergistisessä yhteistyössä keskenään, tästä syystä yhden B-ryhmän vitamiinin puutos saattaa johtaa myös jonkin toisen B-vitamiinin puutokseen vaikuttamalla vitamiinin hyväksikäytettävyyteen kehossa. B-vitamiinit vaikuttavat mielialaan ja jaksamiseen, sillä niillä on tärkeä rooli energia-aineenvaihdunnassa. Niiden puutos näkyy usein väsymyksenä. B-vitamiinit vahvistavat hermostoa ja lihaksia. Ne ovat tärkeitä soluntuotannossa sekä hiusten, ihon ja kynsien hyvinvoinnille.

B1-vitamiini, tiamiini, toimii apuaineena kun hiilihydraateista tehdään glukoosia, joka edelleen poltetaan kehossa energian tuottamiseksi. B1-vitamiini on elintärkeä hermoston toiminnalle.

Suurella osalla ihmisistä esiintyy B1-vitamiinin puutosta. Erityisesti monilla riskiryhmillä, kuten esimerkiksi vanhuksilla, kroonisia rappeumasairauksia sairastavilla ja alkoholisteilla saattaa esiintyä B1-vitamiinin puutoksia.

Diabeetikon tiamiinin tarve näyttää olevan normaalia suurempi, sillä diabeetikko erittää tätä vitamiinia 15 kertaa nopeammin virtsaan kuin muut ihmiset. Myös erityisesti raskaana olevilla ja imettävillä naisilla tiamiinin tarve on hieman suurempi.

Tiamiinin puutosoireita:
- neurologisia vaurioita kuten tunnottomuutta ja pistelyä tai poltetta käsivarsissa ja raajoissa
- psyykkisiä oireita, mm. muistamattomuutta, sekavia mielentiloja, hermostuneisuutta, päänsärkyä ja heikkoa keskittymiskykyä, masennusta, apatiaa, ahdistusta sekä herkkyyttä melulle
- alhainen verenpaine, sydämentykytys

Vakava tiamiinin puutos voi aiheuttaa beriberitaudin tai Wennicke-Korsakoffin oireyhtymän, joka on alkoholismin yhteydessä esiintyvä parantumaton aivojen rappeutumisen sairaus.

----

 B2-vitamiini, riboflaviini, toimii apuaineena hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihdunnassa. Puutostilassa proteiinisynteesi vähenee. Sitä tarvitaan solujen hapetusreaktioissa.

Riboflaviinin puutos saattaa johtaa kudosten tulehdusherkkyyteen ja valoarkuuteen. Puutos havaitaan usein aluksi ihoreaktioina. Mm. raskaus ja eräät sairaudet suurentavat B2-vitamiinin saannin tarvetta.

Riboflaviini on varastoituva vitamiini.

----

B3-vitamiini eli niasiiniamidi on laajakirjoinen B3-vitamiini, niasiinin valmiimpi muoto. Sitä tarvitaan koentsyyminä kun aineenvaihdunta hajottaa hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja. Niasiiniamidilla on verensokeria tasaava vaikutus. Se laajentaa pintaverisuonia ja se voi vaikuttaa kolesterolia alentavasti.

Niasiiniamidi on tärkeä aivojen välittäjäaineille ja sitä käytetään yhdessä inositolin kanssa masennuksen hoitoon.

B3-vitamiinin puutosoireita: Niasiinitutkimuksen uranuurtaja, lääketieteen tohtori Abram Hoffer toteaa, että ahdistusneuroosin oireet ovat silmiinpistävän samanlaiset kuin lievässä niasiinipuutoksessa (subkliininen pellagra) esiintyvät. Tällaisia oireita ovat masennus, väsymys, pelokkuus, päänsärky, yliaktiivisuus ja unettomuus. Muita puutosoireita ovat epäluuloisuus, sekavamielisyys, punainen kielen kärki, aristava suu, ihotulehdus, ilmavaivat ja ärtyisyys.

----

B5-vitamiini eli pantoteenihappo eli on välttämätöntä lisämunuaisten optimaaliselle toiminnalle. Se osallistuu myös eräiden hormonien ja hermostoa säätelevien aineiden valmistamiseen. Pantoteenihappo on lisäksi välttämätön rasvahappojen muodostuksessa.

Koentsyyminä se osallistuu riboflaviinin toimintaan ja energian muodostamiseen hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista.
Puutosoireita ovat mm. väsymys, unihäiriöt, lisämunuaisten uupumus, toistuva hengitysteidensairaus, ummetus, alhainen verenpaine, ärtyisyys ja jalkojen polte. B5-vitamiinilla on tärkeä osuus kilpirauhasen toiminnassa. Sitä on pitkään nimitetty stressinestovitamiiniksi.

----

B6-vitamiini on välttämätön aminohappojen sulattamisessa ja niiden muuttamisessa välittäjäaineiksi. B6-vitamiinin puutosoireita ovat ahdistuneisuus, hermostuneisuus, masennus, ärtyisyys, tunnottomuus tai krampit käsissä ja jaloissa, unettomuus, aamupahoinvointi, anemia, veden keräytyminen, kuukautisia edeltävä oireyhtymä. Vakava B6-vitamiinin puutos voi aiheuttaa kouristuksia, ankaraa ahdistuneisuutta ja äärimmäistä hermoston uupumusta.

----

Biotiini eli B7- vitamiini tai H-vitamiini osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan sekä rikin kuljetukseen. Se vaikuttaa moniin entsyymeihin ja vahvistaa etenkin hiuksia, ihoa ja kynsiä. Suolistosairaudet ja antibioottikuurit lisäävät biotiinin tarvetta elimistössä. Puutosoireita ovat mm. hauraat ja kiillottomat hiukset sekä hauraat kynnet.

----

B12-vitamiini, kobalamiini, on ainoa kobolttia sisältävä vitamiini. Se on elintärkeä kehon solujen normaalille toiminnalle, erityisesti luuytimen kantasolujen sekä suoliston ja hermoston solujen kasvulle ja erikoistumiselle. Sen yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin osallistua punasolujen muodostamiseen.

Erityisesti vanhemmalla väestöllä esiintyy paljon B12 -vitamiinin lievää tai vakavampaa puutosta, joka saattaa johtaa myöhemmin vaikeisiin sairauksiin.

Puutosoireita ovat anemia, tunnottomuus raajoissa, neurologiset muutokset, heikot refleksit, apatia, heikko keskittyminen, sekavamielisyys, vainoharhaisuus ja huono muisti.

----

Inositolin katsotaan kuuluvan B-ryhmän vitamiineihin. Elimistö valmistaa inositolista yhdessä koliinin kanssa lesitiiniä.

Inositolia tarvitaan runsaasti solukalvoilla. Inositoli on tarpeellinen aivojen välittäjäaineiden kuten serotoniinin ja asetyylikoliinin toiminnan tuki. Alhainen inositolitaso on yhteydessä masennukseen. Inositolin on osoitettu lieventävän tehokkaasti myös paniikkihäiriötä.

----

Foolihappo (folaatti, folasiini) toimii yhteistyössä B12- ja C-vitamiinin kanssa proteiinien synteesissä ja hyväksikäytössä. Foolihapolla on tärkeä rooli hemin muodostuksessa, joka on punaisten verisolujen hemoglobiinin tärkeä rakenneosa.

Foolihappo toimii homokysteiinin vastavaikuttajana. Joidenkin tutkimusten mukaan veren kohonnut homokysteiinipitoisuus näyttäisi olevan sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Foolihappolisä näyttäisi tutkimusten mukaan edistävän valtimoiden sisäseinämän endoteelin toimintaa, mikä vähentäisi valtimonkovettumataudin ja aivohalvauksen riskiä.

Suoliston bakteerit pystyvät syntetisoimaan foolihappoa pieniä määriä, mutta se ei riitä. Foolihapon ottaminen ravintolisänä on tärkeää erityisesti raskauden aikana, sillä se voi estää sikiön keskushermostoputken kehityshäiriöitä.

Japanilaistutkimuksen mukaan foolihappo ehkäisee masennusta erityisesti miehillä.

----

Koliini osallistuu rasvojen ja kolesterolin aineenvaihduntaan, toimii solujen välisessä viestinnässä ja solukalvojen rakenteissa. Puutos voi aiheuttaa maksakirroosia ja verenpainetta.

----

PABA eli para-aminobentsoehappoa tarvitaan ihosolujen normaaliin tuotantoon. Se osallistuu proteiinien hajotukseen ja hyväksikäyttöön. Suoliston bakteerit muodostavat sen avulla foolihappoa.

----

C-vitamiini on kehon terveydelle välttämätön antioksidanttivitamiini

C-vitamiini on antioksidanttivitamiini, joka on välttämätön kehon terveydelle ja on erityisen tärkeä ihon terveydelle. C-vitamiini on vesiliukoinen ja tunnetaan myös askorbiinihappona.

Päinvastoin kuin useimmat eläimet, ihmiset eivät voi tuottaa itse C-vitamiinia. Koska C-vitamiini osallistuu yli 300 kehontoimintaan, elämä on riippuvainen sen päivittäisestä saannista. Sen ensisijainen tehtävä on ylläpitää kollageenia, joka on ihon, nivelsiteiden, luuston, hampaiden ja verisuonten seinämien muodostumiselle välttämätön valkuainen.

Lisäksi C-vitamiinilla on tärkeä tehtävä punaisten verisolujen muodostumiselle ja välttämättömän raudan imeytymisessä. Se on tärkeä myös B-vitamiineihin kuuluvan foolihapon hyväksikäytössä.

C-vitamiini vahvistaa sydäntä ja verisuonia

Useimmat ihmiset, jotka ottavat C-vitamiinia suojautuakseen vilustumisilta, eivät arvaa, että he hoitavat samalla sydäntään ja valtimoitaan.
C-vitamiini parantaa kovettuneiden verisuonten laajentumista, mikä helpottaa rintakipuja. Se auttaa sydänkohtauksissa, korkeassa kolesterolissa ja korkeassa verenpaineessa.

C-vitamiini on myös vahva antioksidantti ja suojaa valkuaisia, lipidejä, hiilihydraatteja ja jopa DNA:ta vapaiden radikaalien vaurioilta. Se suojaa endoteelisoluja homokysteiinin hapettumisvaurioilta ja vahvistaa myös vahvan antioksidantin, glutationin toimintaa.

C-vitamiinin puutos heikentää vastustuskykyä

C-vitamiinin puutos aiheuttaa heikkoutta, sisäistä verenvuotoa ja sidekudoksen purkautumista. C-vitamiinin puutoksen tiedetään yleisesti heikentävän vastustuskykyä.

Keho tarvitsee C-vitamiinia muodostamaan kollageenia, sidekudosta, joka pitää koossa ihmisen koko fyysisen rakenteen. Näin sillä on kyky tehdä valtimot joustavammiksi ja lujemmiksi niin, että ne voivat paremmin vastustaa mekaanisia voimia ja tulehdushyökkäyksiä.

----

D-vitamiinin monta tehtävää

D-vitamiini on itse asiassa hormoni, jota olisi hyvä saada monien tutkimusten mukaan huomattavasti annossuosituksia enemmän.

D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin ja fosforin imeytymiseen ja hyväksikäyttöön. Se on välttämätöntä luiden ja hampaiden kasvulle, kehittymiselle sekä lapsilla että aikuisilla. Aktiivisessa muodossaan D-vitamiini toimii yhteistyössä kalsiumin kanssa edistäen luiden muodostumista.

D-vitamiinin puutosoireita ovat mm. riisitauti, reumaattiset kivut, uupumus, kilpirauhasen vajaatoiminta ja jopa syöpäriski.

D-vitamiinia tutkitaan aktiivisesti

Tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiini estää syöpää, erityisesti eturauhasen ja paksusuolen syöpää. D-vitamiini ehkäisee myös rintasyöpää, mutta vaikutus on tehokkain silloin, kun tätä vitamiinia nautitaan rintojen kehittymisiässä.

Uuden tutkimuksen mukaan D-vitamiini on hyödylistä astman lisähoitona. Sillä saattaa olla muitakin, toistaiseksi tuntemattomia terveysvaikutuksia mm. inflammaatioiden ja MS-taudin ehkäisyssä.

Brittitutkimuksen mukaan Isossa-Britanniassakin näennäisesti terveillä tytöillä on piilevää D-vitamiinin puutetta. Hollantilainen tutkimus osoittaa, että piilevä D-vitamiini puute ajaa ikääntyviä ihmisiä laitoshoitoon.

Viimeisimpien tutkimusten mukaan myös Parkinsonin ja Alzheimerin taudin sekä haimasyövän riski pienenee, kun veren D-vitamiinipitoisuus on riittävä.

Mielialaan vaikuttava hormoni

Masentuneilla on todettu veressä tavallista pienempi D-vitamiinin pitoisuus ja vastaavasti kohonnut parathormonin, eli lisäkilpirauhashormonin pitoisuus. Näiden seikkojen yhteyttä masennukseen on tutkittu mm. Hollannissa.

Myös muilla mielenterveyden ongelmilla, kuten skitsofrenialla, on havaittu olevan yhteys D-vitamiinin puutokseen.

D-vitamiini voi ehkäistä väsymystä, parantaa yleiskuntoa ja korjata mm. uniongelmia.

Tärkeä ravintolisä ikääntyville

Eläkeiässä D-vitamiinin muodostuminen ihossa ja vaikutukset elimistössä heikentyvät, mikä suurentaa iäkkäiden henkilöiden D-vitamiinin tarvetta.

----

E-vitamiini on antioksidantti ja ehkäisee elimistön hapettumista (=härskiintymistä). E-vitamiinilla on tärkeä merkitys soluhengityksessä, jota tapahtuu kaikissa lihaksissa, erityisesti luurankolihaksissa ja sydänlihaksessa. E-vitamiinin ansiosta nämä lihakset ja niihin liittyvät hermot toimivat vähemmällä hapella, joka lisää lihasvoimaa ja kestävyyttä. E-vitamiini avustaa verisuonten lihasten laajentumisessa, jonka ansiosta sydänlihakseen pääsee enemmän verta.

E-vitamiini vahvistaa verisuonten seinämää ja suojelee punasoluja haitallisilta aineilta kuten vetyperoksidilta. E-vitamiinin puutosoireita ovat levottomuus, väsymys, unettomuus, vaihdevuosioireet, lihasrappeuma, maksavauriot.

----

K-vitamiini eli menadioni on rasvaliukoinen vitamiini, joka on tärkeä veren hyytymisen kannalta. K-vitamiini säätelee elimistössä sellaisten proteiinien muodostusta, jotka voivat sitoa kalsiumia. K-vitamiinin tarve korostuu erityisesti mm. vastasyntyneillä, sillä äidinmaidon K-vitamiini ei yleensä täytä lapsen vitamiinin tarvetta. K-vitamiinin puute on hyvin yleistä, ja erityisesti odottavien äitien tulisi huolehtia riittävästä vitamiinin saannista.

K-vitamiinin puutosoireita voivat olla mm. mustelmaherkkyys ja haavojen hidas paraneminen sekä ripuli.

----

Magnesium

Magnesium on elimistön tärkein kivennäisaine, jolla on ratkaiseva vaikutus energiaa vaativissa elintoiminnoissa. Magnesium osallistuu lihasten supistukseen, hermoston toimintaan sekä 320 entsyymireaktioon kehossa. Magnesiumia tarvitaan mm. sydämelle, verenkierrolle, hermostolle, lihaksille, luustolle ja solujen uudistumiseen.  

Magnesiumin puutosoireita ovat mm. energia-aineenvaihdunnassa käytettyjen tärkeiden entsyymien toiminnan heikentyminen, fyysisen suorituskyvyn ja kehon vastustuskyvyn aleneminen ja vapaiden radikaalien aiheuttamat vauriot kehossa. Magnesiumin puutos aiheuttaa myös mm. väsymystä, lihaskramppeja eli suonenvetoa ja unettomuutta.

----

Mangaani

Mangaani on kivennäisaine. Suurin osa elimistön mangaanista on sijoittunut luustoon, maksaan, rauhasiin ja verisoluihin. Mangaani on tärkeä aktivaattori monissa kehon entsyymisysteemeissä. Sillä on tärkeä tehtävä proteiinien synteesissä ja rasvahappojen aineenvaihdunnassa. Mangaani on välttämätön normaalille luuston kehitykselle ja aivolisäkkeen toiminnalle.

----

Molybdeeni

Molybdeeni on ihmiselle välttämätön hivenaine, jota on sekä useimmissa kasveissa että eläinten kudoksissa. Sitä tarvitaan mm. hiilihydraattiaineenvaihduntaan. Molybdeeni vaikuttaa myös kuparin imeytymiseen ja aineenvaihduntaan. Sen avulla voidaan poistaa maksaan kertynyttä ylimääräistä kuparia.

Molybdeenia tarvitaan elimistössä sulfiittien muuttamisessa sulfaateiksi ja sillä voi olla vaikutusta mm. sulfiittiyliherkkyydestä johtuvan astman hoidossa. Se on välttämätön yhteisvaikuttaja monille entsyymeille proteiinisynteesissä sekä raudan hyväksikäytölle elimistössä. Se estää osaltaan anemiaa ja lisää yleistä elimistön hyvinvointia.

----

Rauta

Rautaa tarvitaan hapen kuljettamiseksi soluille ja hemoglobiinin muodotumiselle. Raudan puute aiheuttaa mm. väsymystä ja voimattomuuden tunnetta. Erityisesti raskaana oleville tulee usein raudan puute.

----

Seleeni

Seleeni kuuluu mikrokivennäisaineisiin eli hivenaineisiin, jonka saanti vaihtelee eri maissa ja maan eri osissa maaperän ja juomaveden seleenipitoisuuden mukaan. Seleeni osallistuu prostaglandiinituotannon modifioimiseen eli ehkäisee tulehdussairauksia. Seleeni suojaa elimistöä sitä vahingoittavilta aineilta, esim. karsinogeeneiltä ja raskasmetalleilta, ja voi näin ehkäistä sairastumista esim. syöpään. Lisäksi seleeni huolehtii maksan normaalitoiminnasta sekä ylläpitää imuunijärjestelmää, normaalia näköä, ihon ja hiusten terveyttä. Seleenillä ja E-vitamiinilla on synergistinen vaikutus.

----

Sinkki

Sinkki on elintärkeä hivenaine. Erityisesti sitä tarvitaan kehon immuunisysteemissä, koska se on monen immuniteettiin vaikuttavan entsyymisysteemin rakenneosa. Sinkillä on myös tärkeä merkitys insuliinin aineenvaihdunnassa sekä miesten sukurauhasten toiminnassa. Sinkki on välttämätön hivenaine mieskuntoisuudelle; erektio edellyttää, että siittimen hermosto ja verisuonet erittävät typpioksidia. Sinkki ja karnosiini ovat aineita, joista elimistö muodostaa typpioksidia. 

Sinkin tarve lisääntyy, jos ruuassa on runsaasti fytiinihappoa tai kalsiumia.

----

Kalsium

Mineraaleista eniten kehossamme on kalsiumia. Sen päätehtävä on toimia luiden ja hampaiden rakennusaineena. Tähän tehtävään tarvitaan myös fosforia ja useita muita aineita.

Kalsiumilla on myös tärkeä tehtävä veren hyytymistapahtumassa ja se säätelee nesteiden pääsyä solun läpi.

Kalsiumia tarvitaan lisäksi sydämen ja hermolihassysteemin toiminnassa.

----

Jodi

Pohjois-Atlantin kelp-merilevä on luonnollinen kivennäisten ja hivenaineiden, kuten jodin lähde. Jodi on kilpirauhashormonin eli tyroksiinin elintärkeä rakenneosa, joka tasapainottaa ja normalisoi kilpirauhasen toimintaa. Kelp-merilevä sisältää myös mm. rautaa, magnesiumia ja kalsiumia sekä A-, B1-, B2-, C-, D-, E-, K -vitamiineja ja aminohappoja.

Kelp-merilevää voidaan käyttää myös esimerkiksi painonhallinnassa, sillä se tehostaa aineenvaihduntaa. Samasta syystä se on hyvä ravintolisä myös korkeista kolesteroliarvoista ja matalasta verenpaineesta kärsiville. Kelp saattaa auttaa myös kuukautiskipujen lieventämisessä ja vaihdevuosiin liittyvissä oireissa.

----

Boori

Boori on havaittu elintärkeäksi hivenaineeksi, jolla on vaikutusta terveen luuston muodostumiseen, sillä se edistää kalsiumin ja magnesiumin aineenvaihduntaa kehossa sekä tehostaa kalsiumin imeytymistä. Sillä saattaa olla myös vaikutuksia hormonitasapainoon erityisesti naisilla.

----

Fosfori

Fosfori on tärkeä luustolle sekä sitä tarvitaan soluissa useiden yhdisteiden rakenneosana. Se osallistuu happo-emästasapainon säätelyyn ja energia-aineenvaihduntaan.

----

Germanium

Orgaanista germaniumia on tutkittu viime aikoina yhä enemmän. On jo saatu näyttöä, että se vaikuttaisi positiivisesti esim. reuman, ruoka-allergioiden, liian veren kolesterolin, virusinfektioiden ja syöpäsairauksien hoidossa. Elimistössä germanium reagoi happeen ja auttaa siten solujen hapen saantia. Tämä ominaisuus aktivoi veren makrofageja ja luonnollisia tappajasoluja ja kohottaa siten immuniteettia. Orgaaninen germanium lisää veren interferonin tuotantoa sekä normalisoi T- ja B-lymfosyyttien toimintaa, mikä puolestaan aktivoi immuunijärjestelmää. Sen on todettu kokeissa pystyvän pysäyttämään syöpäsolujen kasvun ja leviämisen. Se myös saattaa tasoittaa verenpainetta.

----

Kalium

Kalium kuuluu ns. makrokivennäisaineisiin. Kalium on elimistössä natriumin vastavaikuttaja, joka osallistuu laajasti elimistön elektrolyyttitasapainon, energia-aineenvaihdunnan ja entsyymitoimintojen säätelyyn. Kaliumin tasapaino on äärimmäisen tärkeä sydämen, hermoston ja lihaksiston toiminnalle. Kalium säätelee yhdessä natriumin kanssa elimistön happo-emästasapainoa ja osmoosia. Se on mukana säätelemässä myös mm. sokeriaineenvaihduntaa ja kilpirauhashormonin eritystä. Kaliumin tasapainolla on myös tärkeä diagnostinen merkitys. Poikkeavat kaliumarvot, sekä alhaiset että korkeat, kertovat kehon häiriötilasta.

----

Kromi

Kromi on ns. mikrokivennäisaine. Se on mukana sekä hiilihydraattien että rasvojen aineenvaihdunnassa. Kromin tehtäviä ovat seerumin kolesterolitason säätely, virtsan sokeripitoisuuden säätely, hengitykseen liittyvä solujen hiilidioksidituotannon lisääminen ja hermostossa hermosolujen toiminnan säätely. Se on osatekijänä mm. sarveiskalvon kirkkaana pitämisessä, sikiön sokeriaineenvaihdunnan säätelyssä ja lihassolun supistukseen tarvittavan energiamäärän lisääjänä. Kromia tarvitaan magnesiumin ohella maksan sokeriaineenvaihdunnalle tarpeellisen fosfoglukomutaasi-entsyymin toimintaa varten.

Kromia käytetään myös makeanhimon hillintään. Kromin tarve on suurempaa vanhuksilla, diabeetikoilla sekä stressille altistuneilla ihmisillä.

----

Kupari

Kuparia on kaikissa elimistön soluissa. Sitä tarvitaan hemoglobiinin ja punasolujen muodostamiseksi, se auttaa raudan aineenvaihdunnassa ja imeytymisessä. Kuparin avulla tietyt aminohapot muuttuvat tummaksi pigmentiksi, joka antaa tunnusomaisen värin iholle ja hiuksille. Suuret määrät molybdeeniä, sinkkiä ja rikkiä ovat kuparin vastavaikuttajia heikentäen kuparin imeytymistä.

----

Litium

Litium on tärkeä hivenaine, jolla on samankaltaisia kemiallisia ominaisuuksia kuin kalsiumilla ja magnesiumilla. Litiumia on kaikissa kehon kudoksissa ja elimissä.
Litiumin käytöllä on pitkä historia mielen tasapainottajana esimerkiksi kaksisuuntaisessa mielialahäiriössä. Aivojen välittäjäaineiden toiminnan tehostamisen lisäksi se toimii apuna luonnollisten myrkynpoistoentsyymien muodostamisessa aivoissa. Se on hermostolle tärkeä antioksidantti. Litium saattaa edistää aivoreseptoreiden toimintaa ja signaaleiden kulkua aivoissa.

----

Pii

Pii on mineraali, joka edistää paranemista ja uuden kudoksen syntymistä erityisesti lihaksistossa ja luustossa. Se vahvistaa kudoksia ja hermostoa sekä parantaa vastustuskykyä sairauksille kuten sydän- ja verisuonitaudit, sidekudos- ja luusairaudet, nivelrikot ja osteoporoosi. Sen tärkeimpiä ominaisuuksia on immuunijärjestelmän tasapainottaminen.

Piitä käytetään usein ihon, hiusten ja kynsien vahvistamiseen. Vanhetessamme piin määrä kehon soluissa alenee vähitellen. Kehon piipitoisuuden väheneminen liittyy moniin vanhenemisen puoliin ja rappeutumissairauksiin.

Jokainen elävä solu kehossamme tuottaa kuona-aineita. Kaikki nämä kuona-aineet pitää poistaa, jotta pysymme terveinä. Käytännöllisesti katsoen kaikki kuona-aineet ovat happamia. Syystä tai toisesta nämä kuona-aineet eivät poistu kehostamme 100-prosenttisesti. Poistamattomien kiinteiden kuona-aineiden keräytymät aiheuttavat vanhenemista.

Kolesteroli, rasvahappo, virtsahappo, munuaiskivet, sulfaatit ja fosfaatit ovat esimerkkejä kiinteytyneistä happamista kuona-aineista kehossamme. Niiden neutraloimiseksi myrkyttömiksi tarvitaan emäksisiä kivennäisiä. Riittävien emäksisten kivennäisten puuttuessa ravinnostamme keho riistää kalsiumia luustostamme muuttaen nämä myrkylliset hapot myrkyttömiksi happosuoloiksi. Tällä tavalla syntyy osteoporoosi.

Liian hapan kehon pH on osoitus epätasapainosta ja altistaa sairauksille. Se heikentää kehon kykyä imeä ja käyttää hyväksi ravinteita. Happamuus alentaa energiantuotantoa soluissa sekä solun kykyä korjata itseänsä ja poistaa aineenvaihdunnan sivutuotteita.

Monet tutkijat uskovat kroonisen liiallisen happamuuden vaikuttavan sairauksissa kuten diabetes, syöpä, osteoporoosi, sydäntauti, heikko immuniteetti, krooniset infektiot ja monet muut krooniset ja rappeuttavat sairaudet.