Berberiini

 

Berberin on monipuolinen ravintolisä. Se valmistetaan Berberis aristata -kasvista. Berberiiniä on käytetty jo yli 2000 vuotta Intiassa, Kiinassa, Koreassa ja Amerikan intiaanien keskuudessa.

Berberiini on isokinoliiniryhmän alkaloideihin kuuluva ammoniumsuola. Sitä saadaan useista kasvien, kuten ruostehappomarjan, juurista, rungosta ja kuoresta. Berberiini on väriltään voimakkaan keltaista jauhetta, josta puristetaan tabletteja.

Berberiini säätää aineenvaihdunnan ns. pääkatkaisijaa, AMPK:ta (adenosiinimonofosfaattiriippuvainen proteiinikinaasi). Se tunnustelee ja tasapainottaa koko elimistön aineenvaihduntaa ja energian tuotantoa säätäviä geenejä.

Berberiniä käytetään torjumaan virus-, bakteeri- , hiiva- ja  sienitauteja (mm. Candida albicans) sekä hoitamaan ripulia. Berberiini auttaa  hallitsemaan veren kohonnutta sokeria ja rasvoja (kolesterolia,  triglyseridejä ja apolipoproteiineja). Se auttaa painonhallinnassa ja ehkäisee tulehduksia. Berberiiniä  käytetään myös masennuksen lievitykseen sekä syövän  tukihoitona.