Verensokeri, diabetes

 

Diabetes syntyy, kun elimistö ei kykene hajottamaan ja käyttämään hiilihydraatteja kunnolla. Terveen ihmisen haima tuottaa insuliinia, jonka tehtävä on hajottaa glukoosi ja vapauttaa energiaa. Diabetes on aineenvaihdunnan toimintahäiriö. Diabeetikon haima ei kykene tuottamaan joko riittävästi insuliinia tai sen tuottama insuliini ei toimi oikealla tavalla. Suhteutettuna väkilukuun suomalaiset sairastavat diabetesta eniten maailmassa ja tauti yleistyy Suomessa koko ajan. Taudin riski kasvaa iän myötä.

Diabeteksen kaksi päätyyppiä

Lapsuus- ja nuoruusiän tautia kutsutaan 1-tyypin diabetekseksi. Nuoruusiän diabetesta sairastava potilas on monesti hoikka ja hänellä on jatkuva janontunne. Tätä sairautta hoidetaan insuliinilla.

2-tyypin eli aikuisiän diabetes uhkaa useimmiten noin 40-vuoden iässä, erityisesti ylipaino lisää riskiä. Aikuisiän diabeteksen oireisiin liittyy mm. virtsamäärän lisääntyminen ja ruokailun jälkeen ilmenevä väsymys. Aikuistyypin diabeteksen kolme tärkeintä syytä ovat ylipaino, insuliiniresistenssi ja insuliinin erityshäiriö haimassa.

Perimmäisiä syitä ei vielä tunneta

Diabetes on autoimmuunitauti, jonka kaikkia perimmäisiä syitä ei vielä tarkasti tunneta. Elimistö hylkii itse omia kudoksiaan autoimmuunitaudeissa.

Diabeetikot sairastuvat muita helpommin lähes kaikkiin kroonisiin sairauksiin. Erityisen suuri alttius on sydän- ja aivoinfarkteille, verenpaineelle sekä sydämen, munuaisen ja kilpirauhasen vajaatoiminnalle.

Jatkuva koholla oleva verensokeri vaurioittaa ja ahtauttaa verisuonia, ja pitkään jatkuessaan se voi aiheuttaa vakavia vaurioita silmissä, munuaisissa ja verisuonissa sekä hermostossa.

Perinteisesti tunnettuja diabetekselle altistavia tekijöitä ovat ravinto- ja ympäristötekijät, perinnöllinen taipumus, ylipaino ja virusinfektiot.

Ennaltaehkäisy ja tukihoito

Diabetesta voidaan ennaltaehkäistä ja jopa hoitaa elämäntapamuutoksilla, esimerkiksi lisäämällä liikuntaa, pudottamalla painoa sekä noudattamalla vähähiilihydraattista ja terveellisiä rasvoja sisältävää ruokavaliota.

Myös ravintolisistä on muun hoidon tukena paljon hyötyä. On olemassa mm. verensokeria tasapainottavat  gymnema sylvestre, shilajit, berberin, karnosiini ja sarviapila.

Lisäksi löytyy ravintolisiä, joista voi saada apua sekä kohonneen verensokerin aiheuttamien vaurioiden ennaltaehkäisyyn ja korjaamiseen. Näitä ovat mm. vitamiinit ja kivennäisaineet sekä kalaöljy.

HUOM. Ennen kuin alat käyttää rohdoksia, keskustele asiasta lääkärin ja luonnonlääkintään perehtyneen hoitoalan ammattilaisen kanssa.