Betaine hydrochloride, betaiini hydrokloridi, betaiini HCl

 

Terveillä ihmisillä maharauhassolut erittävät riittävästi suolahappoa mahalaukussa. Tämän seurauksena mahaneste ja koko mahan sisältö muuttuu happamaksi ja useimmat ruuan mukana tulevat bakteerit kuolevat. Lisäksi suolahappoa tarvitaan ruuansulatukseen ja ravinteiden muokkaamiseksi imeytyvään muotoon. Maharauhassolujen erittämä proteiinien pilkkoutumisen aloittava pepsiini- entsyymi aktivoituu jos mahalaukussa on riittävä happamuus. 

Suolahappolisän hyödyt

Betaiini HCl on hyödyllinen ravintolisä henkilöille joilla luontainen suolahapon muodostus on heikentynyt. Suolahapon muodostusta voi heikentää muunmuassa 

  • stressi
  • hiilihappopitoisten juomien käyttö
  • B-vitamiinien, sinkin ja jodin puute
  • ikääntyminen
  • hiilihydraatti- ja sokeripainotteinen ruokavalio

 Oireet

Oireita suolahapon puutteesta voivat olla muun muassa närästys ja röyhtäily, jotka voivat johtua ohutsuolen bakteeriston liikakasvusta. Mahahappojen salpaajat voivat tuoda närästykseen hetken helpotuksen, koska happosalpaajat neutraloivat mahanesteitä, jonka seurauksena polttava tunne hetkellisesti katoaa. Tästä aiheutuu kuitenkin lisää ongelmia, koska pilkkoutumatonta ruokaa kulkeutuu suolistoon ja happamuuden alentumisen seurauksena alkaa muodostua suotuisammat elinolosuhteet haittamikrobeille ja loisille. Vuosia jatkuneesta happosalpaajien käytöstä ja huonosta ruokavaliosta voi seurata atrofinen gastriitti (mahalaukun limakalvon surkastuminen ja tulehdus) ja kokonaan hapoton maha jos mahahappojen tuotanto tyrehtyy.

Ruoka-aineallergiassa ruuansulatusentsyymien ja vatsahappojen tasot ovat usein alhaalla, minkä johdosta pilkoutumattomat tai huonosti pilkkoutuneet proteiinit voivat vaurioittaa suolen solukkoa. Tämän seurauksena sulamatonta ruokaa, yleensä vailkuaisaineita, voi päästä suoraa verenkiertoon. Immuunipuolustus merkkaa nämä proteiinit, jotka toisinaan muistuttavat kehon omia kudoksia, ja voi syntyä allergioita ja autoimmuunireaktiota.

Tarkista tarpeesi suolahappolisälle

Voit kokeilla tarvettasi suolahappolisälle tekemällä aterian jossa on noin 300g proteiinipitoista ruokaa, kuten lihaa tai kalaa. Syö puolet ateriastasi ja ota yksi kapseli/tabletti 500mg betaiini HCl:ää. Syö loput ateriastasi ja tunnustele oloasi. Jos mahahappotasosi ovat normaalit, tunnet polttelua/lämpöä tai mahdollisesti pientä yökötystä. Tunne johtuu siitä että betaiini HCl- lisä nosti mahasi happamuuden liian korkeaksi. Tämä ei ole vaarallista ja tunne lähtee pois jos juot runsaasti vettä.

Sen sijaan jos et tunne mitään erikoista, voi se johtua matalista mahahappotasoistasi. Silloin voit käyttää betaiini HCl- lisää ja parantaa ruuansulatustasi. Tämä saattaa muun muassa lisätä energisyyttäsi, koska ruuansulatukseen vaadittavan energian tarve vähenee. 

 Käytön rajoitukset

Jos tunnet voimakasta kipua ottaessasi betaiini HCl-lisää, tai jos mahalaukkusi limakalvo on vaurioitunut, elä käytä suolahappolisää vaan hakeudu lääkäriin 

Muut hyödylliset ravintolisät

Ruuansulatukseen saat lisähyötyä ruuansulatusentsyymeistä, jotka myös otetaan ruokailun aikana yhdessä betaiini HCl- lisän kanssa.