Vatsa ja suolisto

 

Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä. Jos vatsa ja suolisto eivät ole kunnossa, koko keho tuntuu raskaalta ja olotila on väsähtänyt, ravintoaineet eivät imeydy kunnolla eikä keho pysty hyödyntämään niitä optimaalisesti.

Vatsan ja suoliston hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin

Ruuansulatushäiriöt aiheuttavat monenlaisia ongelmia, kuten esimerkiksi närästystä, refluksia, suolisto- ja vatsaoireita, allergiaa, ruokaintoleransseja ja niveltulehduksia.

Ruuan pilkkomiseen tarvittavat entsyymit syntyvät sylkirauhasissa, mahalaukussa, haimassa, ohutsuolessa ja sapessa. Keho käyttää eniten voimavaroja tuottaakseen ne entsyymit, jotka huolehtivat ruuansulatuksesta ja sitä kautta ravintoaineiden imeytymisestä.

Entsyymien toiminta on riippuvaista ns. koentsyymeistä, joita ovat mm. B-ryhmän vitamiinit, C-vitamiini, E-vitamiini ja sinkki. Jos elimistö ei tuota riittävästi entsyymejä, on syytä ottaa ruuansulatusentsyymejä ravintolisänä.

Närästys voi johtua myös suolahapon puutteesta, tällöin kannatta kokeilla Betaiini hydrokloridi -valmistetta. Pakaurikääpää käytetään mm. vatsavaivoihin, turvotukseen ja ilmavaivoihin.

Kuona-aineiden kertyminen suolistoon rasittaa koko elimistöä

Noin joka kolmas suomalainen kärsii hitaasta suolen toiminnasta. Ruuan kulkeutumisen nopeus suolistossa vaihtelee ja on riippuvainen lukuisista tekijöistä. Ravinnon laatu ja ruokailutottumukset ovat tässä merkittävässä asemassa.

Nykypäivän ruokailutottumukset rasittavat ja hidastavat ruuansulatuselimiä. Kiire ja ripeätempoinen elämäntyyli, liikunnan puute ja stressi haittaavat suoliston terveyttä.

Tutkimukset vahvistavat, että jos syömme kolme ateriaa päivässä, mutta suolemme toimii vain kerran päivässä tai harvemmin, paljon kuona-aineita jää poistumatta kehosta. Tämä aines keräytyy paksusuoleen ja kovettuu eräänlaiseksi suolistoplakiksi.

Yksi paksusuolen tehtävistä on imeä vettä takaisin kehoon. Mitä kauemmin nämä kuona-aineet viipyvät paksusuolessa, sitä kovemmaksi ja vaikeammin poistettavaksi ne tulevat. Kun ne kerääntyvät suolenseinämiin laastin tavoin, ne estävät kehon kykyä päästä tähän välttämättömään vesivarastoon.

Kun suolistoon on pakkautunut liikaa kuona-aineita, sinne muodostuu oivallinen kasvualusta erilaisille bakteereille ja viruksille sekä loisille. Paksunsuolen puhdistuskuuri antaa energiaa ja elinvoimaa sekä parantaa yleistä terveydentilaa.

Prebioottiset valmisteet muokkaavat suoliston olosuhteita suotuisammiksi hyville bakteereille ja heikentävät haitallisten bakteerien elinolosuhteita sekä kasvua. Probiootit tasapainottavat suoliston bakteerikantaa ja ovat erityisen tärkeitä ulkomaanmatkoilla sekä antibioottikuurien aikana.

Vatsalle ja suolistolle suositeltavia ravintolisiä ovat mm. Silicum Tonic, Schindelen mineraalijauhe, ruoansulatusentsyymit (esim. Digest Gold), pankreatiini, glutamiini ja kurkuma.