Kärsimyskukka

 

Vaikuttavat aineet:
Kärsimyskukka sisältää flavonoideja, kumariineja, eteeristä öljyä ja harmaanialkaloideja.

Passioflora-suvussa on noin 400 lajia ja ne ovat kotoisin lämpimistä maista Keski- ja Etelä-Amerikasta sekä Itä-Intian saaristosta. Koristekasveista poiketen vain Passioflora incarnata L. käytetään lääkinnällisenä kasvina. Sitä luonnehditaan "keskitien rohdoksi", sillä siinä yhdistyy muiden rohdoskasvien ominaisuuksia, mutta miedompana. Esimerkkinä orapihlaja, joka on voimakkaampi sydän- ja verenkiertorohdos, ja valeriaana rauhoittaa paremmin. Kärsimyskukka lievittää ahdistusta ja hermostuneisuutta sekä hermostoperäisiä sydänvaivoja. Unettomuuteen se auttaa etenkin henkilöillä, joilla ajatukset alkavat kiertää kehää nukkumaan käydessä; kärsimyskukka on ns. kehää kiertävien ajatusten pois päältä -kytkin.

Insomniasta ja/tai painajaisista kärsivät voivat saada suurta hyötyä sekoittamalla teeksi lakkakääpää , laventelia ja kärsimyskukkaa, tai valeriaanaa ja karsimyskukkaa. Jos rauhattomuus vaivaa koko ajan, kannattaa yhdistellä rauhoittavia ja keskittymiskykyä parantavia rohdoskasveja säännölliseen päivittäiseen käyttöön, jolloin nukkumaan käydessä ei tarvitse yrittää taltuttaa koko stressikuormaa kerralla. Krooniseen rauhattomuuteen ja keskittymiskyvyn puutteeseen sopivat hyvin adaptogeenit, jotka vaikuttavat Kiinalaisen lääketieteen sydämen alueelle, kuten ruusujuuri ja ashwagandha.

Eräässä randomoidussa, placebo-kontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa kärsimyskukan vaikutus oil verrattavissa oxazepam- ryhmässä havaittuihin vaikutuksiin.

Käyttötarkoitus:
Sileälihaskouristukuksia laukaiseva, unettomuuteen, tuska- ja rauhattomuustiloissa, hermostoperäiset lihasjänteyshäiriöt, lievästi verenpainetta laskeva.

 Annostus:

1 teelusikallinen 1 - 2 kertaa illassa, sekoitettuna kuumaan veteen, jugurttiin tai mehuun.