Kissankynsi (Cat's claw, Uncaria tomentosa)

 

Kissankynsi, englanniksi Cat´s Claw, latinaksi Uncaria tomentosa on Amazonin sademetsissä ja muualla trooppisella Etelä- ja Keski-Amerikan alueilla kasvava viiniköynnösmäinen monipuolinen kasvi. Nimensä kissankynsi on saanut köynnöksessä kasvavista kissankynttä muistuttavista piikeistä.

Vaikuttavat ainesosat

 Kissankynnen vaikuttavia ainesosia ovat mm. oksinoli-alkaloidit, proantosyaniidit, glykosidit, polyfenolit, tanniinit ja kasvisterolit, kuten beetasitosteroli, stigmasteroli ja kampesteroli.

Rohdoskäyttö

Laboratoriokokeissa havaittiin, että kissankynsi aktivoi elimistön immuunipuolustusta monin tavoin, esimerkiksi lisäämällä fagosytoosia (jossa valkosolut eliminoivat vieraita tunkeilijoita) ja interleukiinien, immuunivasteeseen liittyvien yhdisteiden, tuotantoa.

Kissankynnen arvellaan estävän bakteerien ja virusten lisääntymistä. Perussa sillä on hoidettu esimerkiksi punatautia ja ripulia. Kasvilääkinnän asiantuntijat suosittelevat kissankynttä tartuntatauteihin ja heikentyneeseen vastustuskykyyn, esimerkiksi krooniseen väsymysoireyhtymään. Siitä saattaa olla apua aidsin torjunnassa, mutta asian selvittäminen vaatii lisätutkimuksia.

Kissankynttä on käytetty syövän tukihoitoon.

Kissankynttä suositellaan allergioiden ja kroonisten tulehdusten hoitoon. Lisäksi sitä on käytetty astman, niveltulehduksen, reumatismin, mahahaavan, ihotulehdusten sekä virtsa- ja sukupuolielinten tulehdusten hoitoon.

Alkuperäisväestö on käyttänyt kasvin kuorta ja juurta ainakin 2000 vuotta valmistaakseen niistä lääketeetä. Perulaisilla Ashaninka-intiaaneilla on pitkäaikaisin muistiinpantu historia kasvin käytöstä. He ovat nykyään myös kasvin suurin kaupallinen hyödyntäjä Perussa. Ashaninka-intiaanit käyttävät kasvia hoitamaan mm. reumaattisia kipuja, tulehduksia ja haavoja sekä kasvaimia.

Kenelle kissankynsi sopii

 Kissankynsi sopii kaikille, jotka haluavat tehostaa vastustuskykyään, pysyä kunnossa, virkeänä ja energisenä ja ylläpitää hyvinvointia. Erityisesti se sopii henkilöille, joiden elimistön puolustuskyky on jostain syystä alentunut. Kissankynsi heikentää bakteerien ja virusten elinkykyä ja toimintaa. Hyvä vastustuskyky on terveyden ja hyvinvoinnin kulmakivi. Mm. yksipuolinen ravinto, stressi, infektiot ja ympäristön saasteet heikentävät vastustuskykyä. Kissankynsi aktivoi elimistöä puolustavien valkosolujen toimintaa.

Varoitukset

  • Käyttö voi aiheuttaa ripulia ja ruuansulatushäiriöitä
  • Ei sovi raskautta suunnittelevalle, raskaana olevalle tai imettävälle naiselle
  • Kissankynsivalmisteita ei tule käyttää yhdessä muiden lääkkeiden, etenkään kehon immuunipuolustusta heikentävien immunosupressiivien tai verenohennus- tai verenpainelääkkeiden kanssa.