DIM eli di-indolyylimetaani edistää tervettä estrogeeniaineenvaihduntaa miehillä ja naisilla

DIM tasapainottaa, normalisoi ja parantaa estrogeeniaineenvaihduntaa sekä miehillä että naisilla. Useilla tutkimuksilla on osoitettu, että ristikukkaisista vihanneksista kuten parsakaalista, kukkakaalista, ruusukaalista tai kaalista eristetyillä erityisillä yhdisteillä kuten indolyylimetaanilla eli DIM:llä ja sen esiasteella indole-3-carbinolilla (IdC) on edullisia estrogeenia sääteleviä ja syöpää ehkäiseviä vaikutuksia. DIM:n ominaisuuksia on tutkittu yli 30 vuotta.

DIM naisille - Optimaalisen estrogeenin aineenvaihdunnan saavuttamiseen ja estrogeenitasojen tasapainottamiseen

Hormonitasapainon saavuttamisen tiedetään olevan tärkeä tekijä naisten terveydessä. Hormonitoiminta vaikuttaa koko kehoon – myös mielialaan. Ruokavaliota voi käyttää suotuisasti estämään ikään liittyviä hormonitoiminnan muutoksia. Myös DIM tukee estrogeenin aineenvaihduntaa, niin että syntyy enemmän "hyviä" aineenvaihduntatuotteita, jotka tunnetaan 2-hydroksiestrogeeneinä. Samalla ”huonojen” aineenvaihduntatuotteiden määrä vähenee. ”Huonojen” aineenvaihduntatuotteiden määrän lisääntyminen on yhdistetty mm. ympäristökemikaalikuorman lisääntymiseen, krooniseen kehon tulehdustilaan yhdessä ylipainon kanssa ja tupakointiin. DIM vaikuttaa myrkyllisten kemikaalien aineenvaihduntaan suojaten kehoa myrkyiltä. ”Hyvät” aineenvaihduntatuotteet on puolestaan yhdistetty mm. alhaisempaan verenpaineeseen, nivelterveyteen, parempaan verenkiertoon sekä syöpäriskin vähentämiseen.

Esimerkiksi naisella voi olla liikaa tiettyjä estrogeenihormoneja kehossaan, mutta puutetta toisista estrogeenihormoneista, mikä voi aiheuttaa erilaisia terveydellisiä ongelmia. DIM voi tasapainottaa tilannetta.

Hormonitoiminta hyötyy myös DIM:in pienestä vaikutuksesta testosteroniin naisillakin. Naisilla testosteroni voi auttaa mm. mielialaan, vähentää masennusta ja edistää seksuaalista halukkuutta. Esim. kuukautisia edeltävästä oireyhtymästä kärsivillä naisilla DIM voi auttaa ylläpitämään testosteronia sen aktiivisessa vapaassa muodossa, mikä edistää tervettä libidoa ja positiivista mielialaa.

DIM miehille - Aktivoimaan testosteronia ja liiallisen estrogeenin aineenvaihdunnan varmistamiseen

DIM auttaa poistamaan aktiivista estrogeeniä miehen elimistöstä tukemalla sen muutosta "hyviksi" aineenvaihduntatuotteiksi. Nämä aineenvaihduntatuotteet sitten vapauttavat testosteronia vaikuttamalla testosteronia sitoviin proteiineihin. Lopputulos on terveempi tasapaino testosteronin ja estrogeenin välillä ja enemmän elimistössä vapaana kiertävää testosteronia. Tutkimuksissa korkeat testosteronitasot ja matalat estrogeenitasot on yhdistetty rasvattoman kehonmassan, tehokkaan rasvanpolttoaineenvaihdunnan ja matalan vyötärölihavuuden määrään. Muita testosteronin hyötyjä ovat mm. parantunut mieliala, lisääntynyt kiinnostus seksiä kohtaan ja parempi fyysinen kunto. DIM saattaa myös vähentää suurentuneen eturauhasen riskiä, johtuen estrogeenin vähenemisestä.

Monien tutkimusten mukaan estrogeenit alkavat keräytyä eturauhaseen, kun miehet lähestyvät viittäkymmentä ja että estrogeenit liittyvät eturauhasen laajentumiseen. Miehillä DIM ehkäisee testosteroniaineenvaihdunnan nopeutumista ja erityisesti sen muuttumista estrogeeneiksi. Vanhemmilla miehillä se saattaa parantaa eturauhasen toimintaa ja vähentää öistä virtsaamistarvetta.

Kuntoilun tueksi ja rasvanpolttoon

Tavoite rasvanpoltossa DIM:llä on säilyttää lihasmassa, samalla vähentäen kehon rasvaprosenttia terveellisellä ruokavaliolla, joka tulisi sisältää mahdollisimman vähän hiilihydraatteja sekä aerobisen liikunnan korostaminen.

Lisätietoa ja mielenkiintoista luettavaa mm. Kaisa Jaakkolan kirjassa Hormonidieetti – Opas yksilölliseen täsmälaihdutukseen sekä englannin kielinen kirja DIM:istä ”All about DIM” (Zeligs, Connelly).