C- vitamiini askorbiinihappo

 

Askorbiinihapon tehtävät

C-vitamiini eli askorbiinihappo (vesiliukoinen) on yksi elimistön pääantioksidanteista, jotka toimivat hapetus- pelkistysreaktioissa. Solut tarvitsevat C-vitamiinia polysakkaridien, steroidien ja kollageenin eli soluväliaineen synteesiin. C-vitamiinin puutoksessa keripukissa oireet ilmenevätkin pääosin kollageenisynteesin häiriön takia. C-vitamiinia tarvitaan sidekudoksen, ruston ja luuston kasvuun sekä haavojen paranemiseen. Lisämunuaiskuori käyttää C-vitamiinia esimerkiksi adrenaliinisynteesiin ja stressissä C-vitamiinia katoaa lisämunuaiskuoresta samalla kortisolitasojen noustessa. C-vitamiinia tarvitaan myös kapilaariverenkierron toimintaan, valkosolujen toimintaan ja raudan imeytymiseen.

Imeytyminen

Askorbiinihappo imeytyy suolistosta ja jakautuu osittain plasmaan, mutta pääasiassa sitä kertyy lisämunuaisten kuorikerrokseen, aivolisäkkeeseen, keltarauhaseen ja verkkokalvoille, joissa sitä on useita satoja kertoja korkeampia pitoisuuksia kuin plasmassa. Askorbiinihapon imeytyminen määräytyy annoksesta niin, että 200 mg:n vuorokausiannoksesta imeytyy 75 %, 1 500 mg:n annoksesta 50 % ja 3 000 mg:n annoksella päästään vuorokautisen imeytymisen maksimiin, noin 1 200 mg. Kun plasman pitoisuus kasvaa, munuaiseritys kasvaa ja yli 3 000 mg:n annokset erittyvät virtsan mukana. 

C-vitamiinilisän hyödyistä

Ylimääräinen erittyvä C-vitamiini ehkäisee virtsaputken tulehduksia, joten yli 3 000mg päiväannoksia voidaan käyttää kuureina virtsaputken tulehdusten ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Jo pienemmillä määrillä (100mg vrk) on havaittu positiivisia tuloksia raskaana olevilla naisilla. Hyötyyn vaikuttavat monet seikat, kuten ravinnosta saatavan C-vitamiinin määrä, stressin määrä, sekä elimistön lähtötilanne C-vitamiinivarastojen osalta. Stressaantuneilla C-vitamiinilisä vähentää flunssaan sairastumista ja sen kestoa. C-vitamiinilisä voi parantaa fyysistä suorituskykyä ja kestävyyttä ja siitä on hyötyä leikkausten jälkeen haavojen parantumisessa noin 1000- 2000mg annoksilla.

Antioksidanttien kierrätys

Muita pääantioksidantteja C- vitamiinin lisäksi ovat E- vitamiini, ubikinoni, alfalipoiinihappo sekä glutationi. Nämä toimivat synergisenä verkkona ja vastaavat pääasiassa solukalvojen ja muiden rakenteiden suojaamisesta hapetustressiltä. Nämä antioksidantit neutraloivat happiradikaaleja luovuttamalla niille elektroneja, jolloin niiden rakenne stabiloituu eivätkä ne reagoi muiden aineiden kuten solukalvojen, rasvahappojen tai tärkeiden proteiinien kanssa. Pääantioksidantit voivat uudelleenladata eli regeneroida toinen toisiaan luovuttamalla elektroneja toisilleen. Esimerkiksi alfalipoiinihapolla on kyky ”ladata” C-vitamiini uudella elektronilla, jolloin se muuttuu pelkistyneestä muodostaan dehydroaskorbiinihaposta takaisin l-askorbiinihapoksi.

Imeytymistä estävät aineet

Alkoholi, antibiootit, antihistamiinit, aspiriini, ehkäisypillerit, kortisoni, kupari ja nikotiini

Yliannostus ja turvallisuus

Kliinisten toleranssitutkimusten perusteella askorbiinihappo on myrkytön suurinakin annoksina.

Käyttövinkki

Luonnossa askorbiinihappoa ei esiinny yksittäisenä molekyylinä, vaan aina seura-aineiden, kuten flavonoidien kanssa. Flavonoidit ovat myös elektronien luovuttajia, joten C-vitamiini kannattaa nauttia marjojen tai sitrushedelmien kera. Nämä luonnolliset seura-aineet myös regeneroivat C-vitamiinin, ja kuten luonnossa, myös ihmisessä ne toimivat synergisesti. C-vitamiinia voi ottaa lisänä minkä tahansa ruuan kanssa, ja sitä käytetäänkin elintarviketeollisuudessa säilöntäaineena koska sen luonnon luoman tehtävänsä ansioista kykenee suojaamaan ravintoaineita hapettumiselta. C-vitamiinia ei kuitenkaan saa kuumentaa sillä se tuhoutuu kuumennettaessa. C-vitamiinijauhe sopii esimerkiksi hillojen säilöntäaineeksi ja pirtelöiden joukkoon.