Sydän ja verisuonet

 

Sinatra-ratkaisu – sydäntautien hoito ravintolisillä, uutta toivoa sydäntautien ehkäisemiseen ja hoitoon Stephen T. Sinatra, (M.D., F.A.C.C.)

Tohtori Stephen T. Sinatra käsittelee kirjassaan koentsyymi Q10:n, L-karnitiinin ja D-riboosin vaikutusta sydämen ja sydänverisuonten terveyteen. Neljäntenä aineena on magnesium. Sinatra yhdistää perinteisen lääketieteen ja ravintoterapian sydän- ja verisuonitautien hoidossa.

Koentsyymi Q10 kliinisessä sydän- ja verisuonitaudissa

Koentsyymi Q10:n puutos on yleinen sydänpotilailla. Tämä on dokumentoitu hyvin sydänlihaksen koepalatutkimuksilla. Tutkijat löysivät alhaisimmat Q10:n kudospitoisuudet sairaimmilla ja heikentyneimmillä potilailla. Useimmat heistä olivat itse asiassa niin sanottuja IV luokan sydänpotilaita, joiden oireina ovat äärimmäinen väsymys, rintakivut tai hengenahdistus levossakin.

Koska sydämen aineenvaihdunta on niin vilkas, se on erityisen altis Q10:n puutoksille. Onneksi sydänlihas on myös erittäin vastaanottavainen kudos ja ponnistelee saadakseen kaiken tarjolla olevan aineenvaihdunnallisen tuen. Siksi koentsyymi Q10 tehoaa niin hyvin sairaaseen sydämeen.

Koentsyymi Q10:n vajaus on vahvistettu potilailla, joilla on kongestiivinen sydänlihassairaus, sepelvaltimosairaus, angina pectoris, sydänlihassairaus, verenpainetauti ja hiippaläpän vuoto. Myös ohitusleikkauksen läpikäyneillä on usein Q10:n puutos. Itse asiassa Q10:n puutos sydänsairauksissa ja potilaiden hyvä hoitovaste siihen on dokumentoitu kirjallisuudessa niin hyvin, että sairaalamme farmasiakomitea asetti sen sairaalan lääkeluetteloon vuonna 1992.

Veren ja kudosten alhaisen Q10-tason ja sydäntaudin vakavuuden välinen korrelaatio on vahvistettu sitovasti. Kokeellinen ja kliininen aineisto tarjoaa runsaasti todisteita siitä, että Q10:n antaminen sydänlihastautiin ja kongestiiviseen sydäntautiin korjaa sydämen pumppaustehoa, vasemman kammion toimintaa, rasituksen sietoa, diastolista toimintahäiriötä ja elämänlaatua.

L-karnitiini – solujen polttoaineen kuljetus

L-karnitiini sijaitsee mitokondrioiden sisäkalvolla ja toimii kuin lossi, joka kuljettaa rahtia joen yli. L-karnitiini ottaa kaksihiilisiä hiukkasia mitokondrioiden kalvolta ja kuljettaa ne toiselle puolelle kuten lossi kuljettaa rahtia joen yli. L-karnitiini edistää rasvahappojen betaoksidaatiota energiapolttoaineena.

Koska rasvahapot ovat etusijalla polttoaineena solujen energiakierrossa, tämä toiminta on ratkaiseva solun ja kudoksen toiminnassa. Usein sydäntautia, periferaalista verisuonitautia sairastavat sekä munuaisten vajaatoiminnasta, rasva-aineenvaihdunnan häiriöistä, mitokondriahäiriöistä ja monista muista sairausoireista kärsivillä ihmisillä on L-karnitiinin puutos.

L-karnitiinin puutos järkyttää rasvahappojen normaalia aineenvaihduntaa, alentaen energian saantia ja aiheuttaen rasvahappoaineenvaihdunnan myrkyllisten sivutuotteiden kasautumisen. Mutta tämäkään voimakas soluenergia-aineenvaihdunnan parantuminen ei voi korvata energiakatoa, joka johtuu kudoksen alhaisesta hapensaannista. Ainoastaan D-riboosi pystyy tähän.

D-ribooosi – solujen energiavaraston täydentäminen

Niin kauan kun soluissa ja kudoksissa on runsaasti happea, solun energiavarasto säilyy hyvänä. Niin kauan kun L-karnitiinin ja Q10:n saanti on riittävä, energian hyväksikäyttö jatkuu häiriöittä. Akuutti tai krooninen sydäntauti, periferaalinen verisuonitauti tai monet muut luusto- ja neuro-lihassairaudet tai jopa voimakas liikunta voivat kuitenkin rajoittaa solujen hapensaantia.

Kun solut kärsivät hapen puutoksesta, mitokondrioiden aineenvaihdunta heikkenee. Jos mitokondriot eivät kykene kierrättämään energiaa tehokkaasti, solujen energiansaanti ei vastaa kysyntää. Solu tarvitsee kuitenkin jatkuvasti energiaa, joten se käyttää kaikki ATP-varastonsa ja hajottaa sitten sivutuotteen vetääkseen jäljellä olevan energian myös tästä yhdistelmästä. Jäljelle jää adenosiinimonofosfaatti (AMP). Koska AMP:n kasvava pitoisuus on kestämätön solujen toiminnan jatkumiselle, se hajoaa nopeasti ja sivutuotteet huuhtoutuvat pois solusta. Tämän prosessin nettotulos on solujen energiavarastojen tyhjentyminen.

Riboosi on ainut yhdistelmä, jota keho käyttää energiavaraston täydentämiseen. Kehon jokaisella solulla on kyky tuottaa riboosia, mutta sydämeltä, lihaksilta ja useimmilta muilta kudoksilta puuttuu aineenvaihduntakoneisto riboosin nopeaan tuottamiseen, kun soluja rasittaa happivajaus tai riittämätön aineenvaihdunta.

Riboosia valmistuu luonnostaan soluissa glukoosista. Stressaantuneissa soluissa glukoosia käytetään kuitenkin ensisijassa energian tuottamiseen eikä sitä jää riboosin tuottamiseen. Näin ollen kun stressaantuneiden solujen energiavarastot ovat tyhjentyneet, solujen on ensin odotettava hidasta riboosisynteesiä, ennen kuin ne voivat korvata menetetyt energiavarastonsa. Mm. iskeeminen sydäntauti, kongestiivinen sydäntauti tai fibromyalgia kuuluvat niihin sairauksiin, joissa riboosin antaminen lisäravinteena on ainut keino, jolla solu selviää energiavajauksesta.

Magnesium

Magnesium on välttämätön kivennäinen, joka on ratkaiseva energiaa vaativissa prosesseissa, valkuaisten tuotannossa, kalvojen eheydessä, hermokudosyhteyksissä, hermo-lihaseksitaatiossa, lihassupistuksissa, hormonierityksessä, verisuonten kunnon ylläpidossa ja väliaineenvaihdunnassa. Puutos voi aiheuttaa hermo-, lihas-, sydänverisuoni-, immuniteetti- ja hormonitoiminnan muutoksia, heikentynyttä energia-aineenvaihduntaa ja fyysisen suorituskyvyn alenemista.

Magnesiumin puutoksen katsotaan nykyään myötävaikuttavan moniin sairauksiin, ja magnesiumin merkitys hoidoissa kasvaa. Magnesiumin puutos heikentää energia-aineenvaihdunnassa käytettyjen tärkeiden entsyymien toimintaa. Jos magnesiumtaso soluissamme ei ole riittävä, solujemme toiminta energiaprosesseissa ei ole riittävä. Pienillä magnesiumtasojen muutoksilla voi olla suuri vaikutus sydämen ja verisuonten toimintaan. Vaikka magnesiumia on useimmissa ravintoaineissa – erityisesti vihanneksissa – sen puutos lisääntyy. Pehmennetty vesi ja pyrkimys vähäisempään vihannesten kulutukseen ovat näiden lisääntyvien puutosten syinä.

Q10:n, L-karnitiinin, magnesiumin ja D-riboosin toisiaan tukeva toiminta – synergia

Vaikka Q10 ja L-karnitiini saavat energiantuoton toimimaan tehokkaammin, ne eivät voi parantaa solun kemiallista käyttövoimaa ja niiden toiminta on vain osittain tehokasta, mutta riboosi täyttää tankin ja Q10 sekä L-karnitiini auttavat moottoria käymään kunnolla. Magnesium on liima, joka pitää energia-aineenvaihdunnan koossa. Magnesium mahdollistaa tämän kaiken sytyttämällä entsyymit, jotka käynnistävät aineenvaihduntareaktiot.

Kardiologien ja muiden lääkärien on käytettävä näitä neljää ravinnetta hoitaessaan potilaita päivittäin. Omalla matkallani olen käyttänyt Q10:tä kaksi vuosikymmentä, L-karnitiinia yli 10 vuotta ja magnesiumia yhtä kauan ja nähnyt tämän mahtavan nelikon vähentävän tuhansien potilaiden kärsimystä ja parantavan elämänlaatua.

Uskon, että jokaisen tulisi noudattaa vankkaa ohjelmaa, joka koostuu vitamiineista, kivennäisistä, antioksidanteista, yrteistä, flavonoideista, karotinoideista, B-monivitamiinista ja tokoferoleista. Lisäksi olisi käytettävä vähintään 1 g kalaöljyä päivässä terveydentilasta riippumatta. Monivitamiini/kivennäisyhdistelmä sekä 1 g kalaöljyä on välttämätön meille kaikille.

OHJELMA VANHENEMISEN HIDASTAMISEEN SEKÄ SYDÄN- JA VERISUONITAUTIEN EHKÄISEMISEEN SINATRAN MUKAAN

Potilailleni, jotka etsivät yksinkertaista vanhenemisen ehkäisy-yhdistelmää sekä samalla sydän- ja verisuonitautien ehkäisymenetelmää, päivittäinen annossuositukseni on seuraava:

• Monivitamiini/kivennäisperusta sekä 1 g kalaöljyä

• Koentsyymi Q10: 90–150 mg

• L-karnitiini: 250–750 mg

• D-riboosi: 5 g

• Magnesium: 400 mg

KORKEA VERENPAINE

• Monivitamiini/kivennäisperusta

• Koentsyymi Q10: 180–360 mg

• L-karnitiini: 500–1000 mg

• D-riboosi: 5–10 g

• Magnesium: 400–800 mg

• Kalaöljy: 2 g

• Valkosipuli: 1 g

• Orapihlaja: 1000–1500 mg

Huom! Valkosipulilla ja orapihlajan marjoilla on hyvin samanlainen vaikutus verenpaineen alentajina.

VAKAA ANGINA PECTORIS

• Monivitamiini/kivennäisperusta sekä 1 g kalaöljyä

• Koentsyymi Q10: 180–360 mg

• L-karnitiini: 1000–2000 mg

• D-riboosi: 10–15 g

• Magnesium: 400–800 mg

Huom! Kaikille angina pectoris -potilailleni suosittelen myös vihreää teetä juotavaksi päivittäin. Eräässä 500 japanilaista miestä käsittävässä tutkimuksessa yksi kupillinen vihreää teetä päivässä näytti olevan ainut juoma, joka esti näitä sydänverisuonitautia sairastavia miehiä saamasta sydänkohtausta. RYTMIHÄIRIÖT –

SYDÄMEN JA SYDÄNETEISEN ENNENAIKAISTEN SUPISTUMISTEN EHKÄISEMINEN SEKÄ AJOITTAISEN ETEISVÄRINÄN EHKÄISEMINEN

• Monivitamiini/kivennäisperusta

• Koentsyymi Q10: 180–360 mg

• L-karnitiini: 1000–2000 mg

• D-riboosi: 7–10 g

• Magnesium: 400–800 mg

• Kalaöljylisä 2–3 g

Huom! Lisätkää kalaöljy vähintään 3–4 grammaksi päivässä. Kalaöljyllä on positiivinen vaikutus sydämen toimintaan ja tukee sydämen ”rauhoittamista”. Monien tutkimusten mukaan kalaöljy ehkäisee rytmihäiriöitä, jotka voivat edeltää pahanlaatuisia rytmihäiriöitä ja jopa äkillistä sydänkuolemaa.

KONGESTIIVINEN SYDÄNLIHASSAIRAUS

• Monivitamiini/kivennäisperusta sekä 1 g kalaöljyä

• Koentsyymi Q10: 300–360 mg päivässä

• L-karnitiini: 2000–2500 mg päivässä

• D-riboosi: 10–15 g

• Magnesium: 400–800 mg

VAKAVA KONGESTIIVINEN SYDÄNLIHASSAIRAUS, DILATOIVA KARDIOMYOPATIA JA SYDÄNSIIRTOA ODOTTAVAT POTILAAT

• Monivitamiini/kivennäisperusta sekä 1 g kalaöljyä

• Koentsyymi Q10: 360–600 mg

• L-karnitiini: 2500–3500 mg

• D-riboosi: 15 g

• Magnesium: 400–800 mg

Huom! Ellei elämänlaatu ole vieläkään tyydyttävä, lisätkää 1500 mg orapihlajan marjaa ja 2–3 g tauriinia, koska näiden kahden ravintolisän lisääminen on auttanut monia potilaitani, joilla on kongestiivinen sydänlihassairaus.

HIIPPALÄPÄN VUOTO

• Monivitamiini/kivennäisperusta sekä 1 g kalaöljyä

• Koentsyymi Q10: 90–150 mg päivässä

• L-karnitiini: 500–1000 mg päivässä

• D-riboosi: 5 g

• Magnesium: 800 mg

Huom! Jos hiippaläpän vuodosta johtuviin oireisiin liittyy usein rytmihäiriöitä, suositellaan lisäksi 3 g kalaöljyä.

FIBROMYALGIA, KROONINEN VÄSYMYSOIREYHTYMÄ TAI MITOKONDRIOSYTOPATIA

• Koentsyymi Q10: 300–360 mg

• L-karnitiini: 2000–3000 mg

• D-riboosi: 15 g

• Magnesium: 400–800 mg

INSULIINIRESISTENSSI JA 2-TYYPIN DIABETES

• Monivitamiini/kivennäisperusta sekä 1 g kalaöljyä

• Koentsyymi Q10: 180–360 mg

• L-karnitiini: 1000–2000 mg

• D-riboosi: 5 g

• Magnesium: 800 mg

Huom! On myös monia ravintolisiä, joita voi ottaa glukoosiaineenvaihdunnan säätelyyn. Minä pidän alfalipoiinihaposta 100–400 mg:n annoksina. Gymnema sylvestre 100–200 mg:n annoksina ja 1 mg vandaalisulfaattia päivässä. Kanelin käytöstä on uusi mielenkiintoinen tutkimus. Jos kamppailette 2-tyypin diabeteksen tai insuliiniresistenssin kanssa, on ehdottoman tärkeää noudattaa vähäglykeemisiä hiilihydraatteja sisältävää ruokavaliota, jossa yli 40 % kaloreista tulee mieluummin vähäglykemisistä hiilihydraateista. Tyydyttämättömät ja monityydyttämättömät rasvahapot, kuten alfalinoleenihappo ja muut omega-3 -rasvahapot runsaampien valkuaisten lisäksi eivät vaadi merkittävän paljon insuliinia aineenvaihduntaan.

AMMATTI- TAI HUIPPU-URHEILIJOIDEN OHJELMA

• Monivitamiini/kivennäisperusta sekä 1 g kalaöljyä

• Koentsyymi Q10: 300–360 mg

• L-karnitiini: 2000–3000 mg

• D-riboosi: 15–20 g

• Magnesium: 800 mg

Huom! Useimmilla urheilijoilla on myös E-vitamiinin puutos. Heille suositellaan lisäksi 400–800 mg E-vitamiiniyhdistelmää ja erityisesti gammatokoferolia. Useimmilla naisurheilijoilla on myös raudan puutos, siksi kuukautisia saaville huippu-urheilijoille suositellaan lisäksi 18–36 mg rautaa.