Goji

 

Lycium barbarum on koisokasveihin kuuluva kasvi, jonka ravinnerikkaat, punaiset marjat kuivatetaan yleensä rusinamaiseen ja helposti naposteltavaan muotoon. Goji-marjaa pidetään maailman ravinnerikkaimpana marjana ja Kiinassa sillä on tuhansien vuosien historia yleislääkkeenä ja pitkäikäisyyden salaisuutena. Kiinalaiset, mongolialaiset ja tiibetiläiset ovat viljelleet goji-marjaa viimeiset 5000 vuotta ja perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä L.barbarumin käyttöhistoria ulottuu aina Tang-dynastian ajoille asti (1000-1400 eKr.). Kansanperinteessä goji-marjoilla on historia pitkäikäisyyttä lisäävänä, sekä hiuksien harmaantumista ehkäisevänä marjana.

Goji-marja sisältää 21 kivennäis- ja hivenainetta (mm. sinkkiä,kalsiumia, kaliumia, rautaa, magnesiumia, mangaania, kromia, kuparia, seleeniä, natriumia ja fosforia) ja 18 aminohappoa, jotka tekevät gojista erinomaisen proteiinin lähteen (10-14% proteiinia). Erään hypoteesin mukaan goji-marjan sisältämät polysakkaridit stimuloivat käpyrauhasta ja aivolisäkettä tuottamaan lisää kasvuhormonia. Goji sisältää myös paljon L-glutamiinia ja L-arginiinia, jotka tukevat kasvuhormonin tuotantoa. Kasvuhormoni vaikuttaa keskeisesti kudosten kykyyn uusiutua ja esimerkiksi 70-vuotias kehittää noin kymmeneksen siitä määrästä kasvuhormonia, mitä 20-vuotias kehittää. Tämä saattaa olla yksi tekijä, miksi goji-marjalla on perinteisesti niin vahva yhteys nuoruuteen ja pitkäikäisyyteen.

Goji-marjan arvokkaat ominaisuudet linkitetään myös sen vastustuskykyä tehostavaan kykyyn ja tämä supermarja sisältää runsaasti pitkäketjuisia sokeriyhdisteitä, joiden on todettu tukevan immuunijärjestelmämme toimintaa. Goji-marja sisältää myös paljon vitamiineja (A, B1, B2 ja E) ja antioksidantteja, kuten beetakaroteenia ja silmillemme hyödyllistä zeaksantiinia. Perinteisesti Goji-marja linkitetään yleistä vitaalisuutta ja seksuaalista halukkuutta vahvistavaksi marjaksi. Tätä kuvaa hyvin vanha kiinalainen sanonta: "Sen joka matkustaa tuhannen kilometrin päähän puolisostaan, ei tulisi syödä goji-marjoja".

Kuivatut Gojit ovat tummanpunaisia, rusinan kokoisia marjoja, joiden maku on sekoitus kirsikkaa ja karpaloa.

Ravintoarvot goji-marjoissa keskimäärin per 100g:

Energiaa: 346kj / 83kcal

Rasvaa: 0.7g

Proteiinia: 10.6g
Hiilihydraatteja: 21g
- josta sokereita: 17.3g
- Natriumia: 24mg

Kalsiumia: 112.5mg
Rautaa: 8.42mg
Kuitua: 7.7g
C-vitamiinia: 18.4mg
Karoteenia: 7.83mg
Tiamiinia (B1-vitamiini): 0.15mg
Polysakkarideja: 46.5mg

Suositeltava päiväannos 15-50g tai enemmän.

Napostele sellaisenaan, lisää puuroon, jugurttiin, mysliin, teehen, keittoon tai riisin joukkoon. Goji-marjat sopivat erinomaisesti myös pirtelöiden ja raakasuklaan ainesosaksi.