Sarviapila

 

Sarviapila eli pukinsarviapila on herneen sukuinen palkokasvi, jota on käytetty ravintona, mausteena ja kasvilääkkeenä erityisesti Intiassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Sarviapila on yksi vanhimpia viljelykasveja ja tärkeä osa currymausteseosta. Viimeaikaiset tutkimukset ovat vahvistaneet sarviapilan perinteisen käytön verensokeria tasapainottavana rohdoksena sekä osoittaneet sen tehon ja turvallisuuden.

Vaikuttavat ainesosat

 Sarviapila sisältää lima-ainetta, vesiliukoista kuitua, joka imiessään vettä muuttuu hyytelömäiseksi. Hedelmissä on myös kumariineja, steroidisaponiineja, aromaattista haihtuvaa öljyä ja alkaloideja.

Rohdoskäyttö

Sarviapila vaikuttaa virkistävästi: se torjuu väsymystä ja nopeuttaa toipumista. Koska siinä on runsaasti lima-aineita, jotka suojaavat limakalvoja ärsyttäviltä aineilta, kivuliaat ruuansulatushäiriöt lievenevät. Lima-aine lisää ulostemassaa ja liukastaa ulostetta, mikä helpottaa ummetusta.

Vuonna 2001 intialaiset diabetestutkijat havaitsivat sarviapilan alentavan verensokeriarvoja tyypin 2 diabeteksessa. Se vähensi insuliiniresistenssiä ja poisti verestä ylimääräisiä triglyseridirasvoja. Vuonna 2002 julkaistun intialaistutkimuksen mukaan sarviapilansiemenet torjuvat myös mahahaavaa.

Sarviapilaa on käytetty anoreksian hoitoon, mutta siitä saattaa olla apua myös laihduttamisessa, koska sen ruokamassan tilavuutta lisäävä vaikutus saa aikaan kylläisen olon. Kuidut ja saponiini alentavat veren kolesteroli- ja rasva-arvoja ja hormonivaikutus ylläpitää mieskuntoa.

Useimmissa tutkimuksissa on tutkittu sarviapilan siemeniä, joko sellaisinaan tai niin, että niistä on kitkerät rasvat poistettu. Lääkinnässä käytetäänkin pääasiassa siemeniä. Nesteuutteista puuttuvat lima-aineet, jotka saattavat olla tärkeitä vaikuttavia aineita. Ulkoisesti käytetty sarviapilajauheesta tehty haude lievittää ihotulehdusta ja kipua.

Sarviapilaa on käytetty jo pitkään ruuansulatuselimistön ja suoliston tukena ja tasapainottajana. Myös imettäville äideille siitä on hyötyä, koska se lisää maidontuotantoa.

Varoitukset

  • Jos sinulla on diabetes, käytät verensokeria alentavia lääkkeitä, monoamiinioksidaasi-inhibiittoreita (MAO-estäjiä) tai hormoni- tai verenohennuslääkkeitä, käytä sarviapilaa vain lääkärin ohjeiden mukaan.
  • Sarviapilan suuri annostus tai jatkuva käyttö saattaa häiritä raudan imeytymistä.
  • Vältä suuria annoksia sarviapilaa, jos sinulla on todettu kilpirauhasen vajaatoimintaa.
  • Vältä sarviapilan käyttöä raskausaikana muutoin kuin mausteena.