Sianpuolukka

 

Sianpuolukka kasvaa Euroopan, Aasian ja Amerikan viileissä osissa. Sianpuolukka kukkii Suomessa touko-kesäkuussa ja kiiltäväpunaiset marjat kypsyvät syksyllä.

Vaikuttavat ainesosat

Sianpuolukka sisältää fenoliglykosideja, pääasiassa arbutiinia. Kasvissa on myös tanniineja, allantoiinia ja virtsaneritystä lisääviä flavonoideja.

Rohdoskäyttö

Monissa tutkimuksissa on osoitettu, että sianpuolukan sisältämät fenoliglykosidit, etenkin arbutiini, muuttuvat elimistössä hydrokinoniksi, tehokkaaksi antibiootiksi. Sianpuolukalla voidaan hoitaa virtsatietulehduksia, kuten virtsarakko- ja virtsaputkentulehdusta, Staphylococcus aureus -bakteerin tulehduttamia ajoksia ja paiseita sekä ruokamyrkytyksiä ja ripulia.

Sianpuolukan arvellaan tehoavan virtsatietulehduksia aiheuttaviin baktereihin paremmin, kun potilaan virtsa on emäksistä kuin jos se on hapanta. Toison sanoen sianpuolukkarohdos on tehokkaampaa silloin, kun noudatetaan kasvisruokavaliota. Sianpuolukkarohdosten käytön aikana onkin suositeltavaa, että syödään runsaasti tuoreita marjoja, hedelmiä ja vihanneksia ja rajoitetaan lihan ja meijerituotteiden käyttöä.

Viimeaikoina tehdyissä eläikokeissa sianpuolukan on todettu lievittävän tulehdusta ja vähentävän turvotusta.

Arbutiinin on todettu estävän ihon melaniinituotantoa ja vaalentavan siten ihoa. Sitä käytetään myös couperosa-ihon vahvistamiseen ja punakkuuden hillitsemiseen.

Sianpuolukan käyttötarkoitukset

  • virtsatietulehdukset
  • couperosa-ihon hoito
  • ihon pigmenttiläiskien vaalentaminen

Varoitukset

  • Sianpuolukassa on runsaasti tanniineja, jotka liian suurina määrinä voivat haitata maksan toimintaa. Tästä syystä hoitojakson pituuden tulisi olla lyhyt (noin viikko) ja vuodessa saisi olla enintään 5 hoitojaksoa. 
  • Kasvin käyttöä ei suositella henkilöille, joilla on todettu munuaissairaus.
  • Sianpuolukan korkea tanniinipitoisuus saattaa aiheuttaa joillekin pahoinvointia, oksentelua ja kouristuksia, mikäli annostus on liian suuri.
  • Sianpuolukkarohdosta ei saa käyttää raskaus- tai imetysaikana.