Shilajit

 

Shilajitia on käytetty perinteisessä Intialaisessa lääketieteessä jo tuhansia vuosia.

Shilajit sisältää 84 eri mineraalia. Se sisältää myös paljon fulvic-happoa, joka on tehokas mineraalien kuljettaja.

Shilajit tukee erityisesti kalsiumin, fosforin ja magnesiumin imeytymistä lihaskudoksiin ja luustoon. Koska se vahvistaa kehon omaa kykyä vastustaa ympäristön stressitekijöitä, shilajitia käytetään vastustuskyvyn nostoon.

Shilajitia suositellaan myös potilaille, jotka ovat heikkoja tai jotka toipuvat pitkäaikaisesta sairaudesta tai leikkauksesta. Sitä käytetään myös kivun lievitykseen (mm. nivelsairaudet, vammat, lihassäryt).

Shilajitia käytetään masennukseen, ahdistukseen ja psyykkiseen stressiin. Se kiihdyttää proteiini-nukleiinihappo-aineenvaihduntaa ja stimuloi kehon omaa energiantuotantoa.

Shilajitia käytetään apuna ruoansulatushäiriöissä. Siitä voi olla hyötyä mahahaavaan liittyvien oireiden lievittämisessä.

Sillä on saatu hyviä tuloksia virtsatietulehduksissa ja se puhdistaa verta sekä tukee haiman toimintaa puhdistamalla elimistöä kuona-aineista.

Shilajitia käytetään myös diabeteksen tukihoidossa, koska se edistää glukoosiaineenvaihduntaa verenkierrossa ja tasapainottaa verensokeria.

Shilajit on hyvin tärkeä ayurvedassa, jossa sitä käytetään lisäämään vahvuutta ja kestävyyttä. Sitä pidetään intialaisten luonnon viagrana ja sitä käytetään vahvistamaan sukupuolista kyvykkyyttä sekä lisäämään sperman määrää ja parantamaan sen laatua.

Flunssakaudella shilajit on hyvä apukeino, sillä se hillitsee yskää ja irrottaa limaa hengityselimistä sekä puhdistaa keuhkoja.

Kuuluisa intialainen ayurvedaparantaja Acharya Charak suosittaa Shilajitin päivittäistä käyttöä ylläpitämään kehoa vahvana fyysisesti ja psyykkisesti sekä edistämään pitkäikäisyyttä.

Kontraindikaatio: ei suositella munuaiskivipotilaille.