Munuaiset, virtsatiet

 

Munuaiset

Munuaisten kunnosta kannattaa huolehtia kaikkien - niidenkin joilla ei ole varsinaisia munuais- ja virtsaelinvaivoja. Hoito lisää vireyttä ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Munuaiset ovat yleensä vahvat ja toimintakykyiset elimet. Ne eivät usein aiheuta kipuja silloinkaan, kun niitä rasitetaan kohtuuttomasti tai ne ovat jo vaurioituneet. Ainoastaan munuaiskivikoliikki on todella kivulias munuaisvaiva. On tärkeää hoitaa kaikki munuaisten ja muiden virtsaelinten tulehdukset huolellisesti ja suhtautua munuaisongelmiin ja -sairauksiin vakavasti.

Munuaisten tehtäviin kuuluu poistaa verestä aineenvaihduntajätteet, myrkylliset kemialliset aineet, liiat mineraalit, lääkejäämät ja vesi. Munuaiset eivät ota verestä tiettyjä elimistölle välttämättömiä aineita. Munuaiset suodattavat vain vesiliukoisia aineita. Rasvaliukoiset aineet siirtyvät maksa-sappisysteemin kautta suoliston poistettaviksi.

Munuaiset säätelevät esimerkiksi natriumin ja kaliumin suhdetta elimistön elektrolyyttitasapainossa, sekä mineraalitasapainon säätelyn kautta myös emästen ja happojen suhdetta kehossa. Ylimääräiset happamat aineet, joiden käsittely sujuu terveiltä munuaisilta vaivatta, poistuvat elimistöstä virtsan mukana. Kroonisten munuaissairauksien yhteydessä voi veri kuitenkin happamoitua liikaa.

Kaikkien edellä mainittujen tehtävien lisäksi munuaiset erittävät hormoneja, tuottavat D-vitamiinia ja osallistuvat epäsuorasti myös verenpaineen säätelyyn.

Jos munuaiset eivät toimi hyvin, aineenvaihduntajätteitä ja myrkkyjä voi kertyä vereen liikaa. Monet elintärkeät aineet voivat siirtyä verestä virtsaan, ja elimistön eri kudoksiin voi kulkeutua verta, jolla on vääränlainen koostumus. Munuaiset olisi hyvä puhdistaa 1-2 kertaa vuodessa, samoin kuten maksakin.

 

Virtsateiden tulehdukset

Noin joka toinen nainen kärsii virtsateiden tulehduksesta jossain vaiheessa elämänsä aikana. Näistä vähintään kolmanneksella tulehdus uusiutuu jopa saman vuoden aikana. Virtsatieinfektiot ovat hengitystietulehdusten jälkeen toiseksi yleisin infektioista, jotka ajavat potilaan lääkärin pakeille. Vaiva on yleisempi naisilla kuin miehillä.

Virtsatietulehdus voi olla missä tahansa virtsateiden alueella. Virtsaputken tulehdus (uretriitti) on yleisempi miehillä kuin naisilla. Virtsarakkotulehdus (kystiitti) ja muut alempien virtsateiden tulehdukset ovat sitä vastoin tavallisempia naisilla, joiden virtsaputki on lyhyt. Yksi viidestä naisesta saa virtsatietulehduksen vähintään kerran vuodessa. Tällaiset infektiot on syytä hoitaa välittömästi, sillä toistuvat virtsarakkotulehdukset saattavat aiheuttaa vakavia munuaistulehduksia.

Virtsatietulehdus syntyy, kun välilihan alueella elävät bakteerit pääsevät nousemaan virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Yksi tavallisimmista aiheuttajista on E.colibakteeri. Se lisääntyy virtsateiden emäksisessä ympäristössä ja kiinnittyy limakalvoihin aiheuttaen tulehduksen. Virtsatietulehdusten ennaltaehkäisyssä ja tulehduksen aikana kannattaakin syödä maitohappobakteereita. Riskitekijöitä ovat heikentynyt immuniteetti, yhdyntä sekä häiriöt virtsajohdinten toiminnassa. Myös huono hygienia ja diabetes voivat olla osatekijöitä.

Oireet

 • Kirvely, polttava kipu virtsatessa
 • Tihentynyt, pakottava virtsaamistarve
 • Pahanhajuinen, samea tai poikkeuksellisen tumma virtsa
 • Kouristukset tai painon tunne vatsassa.

Ota yhteyttä lääkäriin, jos sinulla on selkäsärkyä, kuumetta tai verta virtsassa tai jos olet raskaana.

 

Eturauhasvaivat

Monien miesten eturauhanen alkaa kasvaa noin 40 vuoden iässä hormonitoiminnan seurauksena. Tämä eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu (prostata hyperplasia) saa eturauhasen turpoamaan, mikä ahtauttaa eturauhasen läpi kulkevan virtsaputken. Tämä aiheuttaa virtsaamisvaivoja. Jos virtsankulku estyy, seurauksena on virtsaumpi. Myös eturauhassyöpä aiheuttaa eturauhasen liikakasvua, joten kaikissa tapauksissa lääkärin tutkimus on välttämätön. Eturauhastulehdus (prostatiitti) on eturauhasen tulehdus, joka voi olla krooninen tai akuutti.

Oireet

Eturauhasen liikakasvu

 • Tiheä virtsaamistarve, etenkin yöllä
 • Tunne siitä, ettei rakko tyhjene kokonaan (jäännösvirtsa voidaan havaita ultraäänitutkimuksessa)
 • Virtsasuihkun heikentyminen
 • Virtsaamisen aloittaminen voi olla vaikeaa, ja kun se onnistuu, virtsasuihku keskeytyy useasti
 • Mahdollisesti virtsankarkailua ja verivirtsaisuutta
 • Toisinaan rakossa kiristävä ja polttava tunne.

Eturauhastulehdus

 • Painon tunne ja kipu nivusissa ja siittimen tyven yläpuolella
 • Kipu virtsatessa, virtsaamispakko ja tiheä virtsaamistarve. Myös siemensyöksy on kivulias.
 • Kuume.

Jos sinulla on edellä kuvattuja oireita, hakeudu lääkäriin.

Syyt

Eturauhasen kasvun syynä saattaa olla hormonitasapainon häiriö. Se on yleinen vaiva yli 45-vuotiailla miehillä. Eturauhastulehduksen aiheuttaja on tavallisesti virtsatietulehdus, yleensä virtsaputki- tai virtsarakkotulehdus, tai sukupuoliyhdynnässä saatu bakteeritulehdus. 

Ravintolisistä tukihoitoon eturauhasvaivoissa sahapalmua kannattaa kokeilla. Composor 24 uva ursi -uute on puolestaan munuaisille ja virtsateille. Maitohappobakteereita kannattaa syödä runsaasti, eri maitohappobakteerikantoja vaihdellen. Vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tärkeitä yleiskunnolle mm. sinkki, seleeni, kupari, D- ja C-vitamiini. Myös Shilajit ja asetyyli-l-karnitiini ja alfalipoiinihappo ovat hyväksi.