L-Tyrosiini

 

Tyrosiini on aminohappo joka toimii elimistössä mm. kilpirauhashormonien, melaniinin ja mm. dopamiinin, noradrenaliinin ja adrenaliinin esiasteena. L-tyrosiinin käyttöalueita ovat mm. masennus, stressistä johtuva ahdistuneisuus, henkinen väsymys tai uupumus sekä kilpirauhasen vajaatoiminta.

L-Tyrosiini on tärkeä kilpirauhashormonin ja dopamiinin muodostumiselle. Dopamiinin puute aivoissa voi aiheuttaa masennusta ja parkinsonintaudille tyypillisä oireita. L-Tyrosiini voi nopeasti lievittää akuuttia stressiä ja ehkäistä vakavaa masennusta. L-Tyrosiini saatta myös estää stressi- tai hormoniperäisiä migreenikohtauksia ja lievittää "kahvinpuutepäänsärkyä". L-Tyrosiinia on käytetty myös huume- ja lääkeaineriippuvuusvieroituksessa estämään masennusta.

L-Tyrosiini voi tehdä ihmeitä urheilusuoritukselle ja parantaa kilpirauhasen säätelemää rasva-aineenvaihduntaa. Se auttaa säästämään lihasproteiineja laihdutusjaksojen aikana ja edistämään "rasvanpolttoa". Tästä syystä L-Tyrosiini on oiva lisäapu laihduttajille.

L-Tyrosiini auttaa alhaisesta ruumiinlämmöstä kärsiviä, koska se lisää rasvanpolttoa ja energiasynteesiä. L-Tyrosiini vaikuttaa myös melaniinin eli ihopigmenttimuodostukseen. L-Tyrosiini voi olla hyödyksi ehkäistäessä vitiligoa eli valkopälvisyyttä. Orvaskeden melanosyyttisolut valmistavat melaniinipigmenttejä tyrosiinista aivolisäkkeen tuottaman hormonin myötävaikutuksella.