D-vitamiini

 

D-vitamiinin monta tehtävää

D-vitamiini on itse asiassa hormoni, jota olisi hyvä saada monien tutkimusten mukaan huomattavasti annossuosituksia enemmän.

D-vitamiinia tarvitaan kalsiumin ja fosforin imeytymiseen ja hyväksikäyttöön. Se on välttämätöntä luiden ja hampaiden kasvulle, kehittymiselle sekä lapsilla että aikuisilla. Aktiivisessa muodossaan D-vitamiini toimii yhteistyössä kalsiumin kanssa edistäen luiden muodostumista.

D-vitamiinin puutosoireita ovat mm. riisitauti, reumaattiset kivut, uupumus, kilpirauhasen vajaatoiminta ja jopa syöpäriski.

D-vitamiinia tutkitaan aktiivisesti

Tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet, että D-vitamiini estää syöpää, erityisesti eturauhasen ja paksusuolen syöpää. D-vitamiini ehkäisee myös rintasyöpää, mutta vaikutus on tehokkain silloin, kun tätä vitamiinia nautitaan rintojen kehittymisiässä.

Uuden tutkimuksen mukaan D-vitamiini on hyödylistä astman lisähoitona. Sillä saattaa olla muitakin, toistaiseksi tuntemattomia terveysvaikutuksia mm. inflammaatioiden ja MS-taudin ehkäisyssä.

Brittitutkimuksen mukaan Isossa-Britanniassakin näennäisesti terveillä tytöillä on piilevää D-vitamiinin puutetta. Hollantilainen tutkimus osoittaa, että piilevä D-vitamiini puute ajaa ikääntyviä ihmisiä laitoshoitoon.

Viimeisimpien tutkimusten mukaan myös Parkinsonin ja Alzheimerin taudin sekä haimasyövän riski pienenee, kun veren D-vitamiinipitoisuus on riittävä.

Mielialaan vaikuttava hormoni

Masentuneilla on todettu veressä tavallista pienempi D-vitamiinin pitoisuus ja vastaavasti kohonnut parathormonin, eli lisäkilpirauhashormonin pitoisuus. Näiden seikkojen yhteyttä masennukseen on tutkittu mm. Hollannissa.

Myös muilla mielenterveyden ongelmilla, kuten skitsofrenialla, on havaittu olevan yhteys D-vitamiinin puutokseen.

D-vitamiini voi ehkäistä väsymystä, parantaa yleiskuntoa ja korjata mm. uniongelmia.

Tärkeä ravintolisä ikääntyville

Eläkeiässä D-vitamiinin muodostuminen ihossa ja vaikutukset elimistössä heikentyvät, mikä suurentaa iäkkäiden henkilöiden D-vitamiinin tarvetta.