Peruvian Maca

 

Maca on korkealla Perun vuoristossa kasvava ristikukkainen, retiisimäinen kasvi, jonka ravinnerikkaasta juuresta valmistettua jauhetta on käytetty varsinkin voiman, kestävyyden ja seksuaalisen halukkuuden lisäämiseen Etelä-Amerikassa satojen vuosien ajan. Maca on tiedettävästi kaikkein korkeimmalla kasvava ruokakasvi ja sen sopeutuvuus Andien jopa yli 3000 metrin korkeudessa vallitseviin karuihin olosuhteisiin on luonut tälle kasville positiivisia erityisominaisuuksia. Maca on adaptogeeni. Adaptogeeni on termi, jolla kuvataan yleensä lääkinnällisempien yrttien kykyä tasapainottaa kehon eri järjestelmiä (mm. verenkierto, hermosto ja lymfajärjestelmä). Adaptogeenejä käytetään lisäämään kehon kykyä mukautua ympäristön muuttuviin tekijöihin, varsinkin stressiin. Yleensä jatkuva stressi alkaa kuormittamaan immuunijärjestelmän toimintaa sekä heikentää ruuansulatusta ja hormonitoimintaa. Tämä johtaa ihmisen elinvoiman, suorituskyvyn ja energisyyden hiipumiseen. Adaptogeenit ehkäisevät kehoamme tällaisilta vaikutuksilta parantaen immuunijärjestelmämme toimintaa ja piristäen niin kehoa kuin mieltäkin.

Maca sisältää 18 aminohappoa, erilaisia kasvisteroleja, runsaasti vitamiineja (B1,B2,B6, C,E) sekä kivennäis- ja hivenaineita, joista erityisesti kalsiumia, kaliumia, magnesiumia, rikkiä, rautaa, fosforia, sinkkiä, kuparia, piitä ja mangaania. Maca toimii hormonitoiminnan tasapainottajana kummallakin sukupuolella ja macan vaikutukset seksuaalisen halukkuuden lisääntymiseen tunnetaan hyvin Perun vanhoissa kulttuureissa. Historiallisesti macaa esimerkiksi syötettiin Inka-sotureille lisäämään suorituskykyä ennen taisteluja. Sen käyttö kuitenkin kiellettiin ankarasti, kun viholliskylä oli vallattu, koska kaupungin naisia haluttiin suojella seksuaalisesti virittyneiltä miehiltä. Macan on todettu lisäävän seksuaalista halukkuutta ja siemennesteen määrää miehillä. Moni nainen saa macasta apua kuukautiskipujen, PMS-oireiden, limakalvojen kuivumisen ja kuumien aaltojen hallintaan. Perinteisesti macaa on käytetty myös selkeyttämään mieltä, kehittämään muistia, helpottamaan masennusta ja parantamaan unen laatua.

Kuinka macaa käytetään

Maca-jauhetta voi sekoittaa mehuihin tai pirtelöiden joukkoon, lämpimään tai kylmään nesteeseen tai ripotella ruokaan, salaattiin, jälkiruokiin tms. Perinteisesti macaa on käytetty myös erilaisten lämpimien juomien joukossa (kahvi, tee, kaakao). Macan käyttö kannattaa aloittaa pienillä määrillä (1 tl) ja nostaa käyttömäärää vähitellen korkeammaksi, jotta keho ehtii tottua uuteen ruoka-aineeseen. Macan käytössä on hyvä pitää viikon tauko kerran kuukaudessa, jota keho ei ala soputua vakutukseen liikaa ja teho heiketä.

Annostuksesta

Suositeltu päiväannos on 1 tl-2 rkl (ylläpito), 2-4 rkl (terapeuttinen annostus)

TAUKO: Macaa nautittaessa on olennaista pitää viikon tauko neljän viikon käytön jälkeen tai neljän viikon tauko kolmen kuukauden käytön jälkeen. Tämä siksi, että keho säilyisi vastaanottavaisena kasvisravinteille.

EI  alle 3-v lapsille. Lapset, jotka ovat aliravittuja, kroonisesti sairaita tai toipumassa sairaudesta, voivat ottaa 1/3 tl kolmasti  viikossa.

Nuoret naiset, joilla on kuukautiset ja kärsivät kuukautisia edeltävästä oireyhtymästä (PMS), voivat ottaa 1/4 tl päivässä. 3 kk käytön jälkeen pidetään kuukauden tauko ennen jatkamista.

Annostus vaihdevuosioireisiin

Naiset, joiden kuukautiset ovat loppuneet: Jos em. määrä ei tehoa viikon jälkeen, lisää 1/2 tl viikon ajaksi. Jos vaikutusta ei tunnu vieläkään, lisää jälleen viikon päästä, kunnes oikea annostus on saavutettu. Jos esiintyy oireita, esim. rintojen arkuutta, vähennä puolella tl viikoksi. Jatka vähentämistä, kunnes oireet katoavat.

SOPIVAN  YLLÄPITOANNOSTUKSEN LÖYTÄMINEN:

Ensin haetaan sopiva määrä (annos), joka auttaa oireisiin riittävästi. Sen jälkeen tätä annostusta voidaan vähentää 2  tai 3 kuukauden kuluessa, jotta löydettäisiin alin vaikuttava annostus.

Tukevilla naisilla on usein luonnostaan korkeat estrogeeniarvot. Liian korkea estrogeenitaso, jos se kestää kuukausia, saattaa olla vahingollinen. Naisten, joilla on rintojen arkuutta tai vaginan kouristuksia, tulisi vähentää annostusta, kunnes oireet katoavat. Arkuus voi jatkua jopa 6 viikkoa ja lakata itsestään.

Vaihdevuosissa olevat ja vaihdevuodet ohittaneet naiset: ehdotetaan, että kummassakin vaiheessa olevat naiset käyttäisivät luonnollista progesteronitäydennystä macan lisäksi, koska näissä elämänvaiheissa olevien naisten estrogeeni-progesteroni -suhde ei useinkaan ole oikea. Toistaiseksi ei myöskään ole tutkimuksia, jotka selvästi vahvistaisivat macan kohottavan progesteronitasoa. On kuitenkin todisteita siitä, että macan käyttö tasapainottaa  progesteronia, mikä näkyy kuukautisia edeltävien oireiden (PMS) lakkaamisena.


Tutkimusten mukaan riittävä määrä progesteronia suojaa osteoporoosilta, kohtusyövältä ja mahdollisesti rintasyövältä. Tätä lisäsuojausta suositellaan, koska naiset altistuvat lukemattomille kseno- ja vale-estrogeeneille petrokemikaalien, torjunta-aineiden ja liha- sekä maitotuotteiden kautta ja koska joidenkin estrogeenitaso vaihtelee stressistä ja vähäisestä liikunnasta johtuen.

Naiset jotka ovat saaneet hormonikorvaushoitoa yli vuoden:
Monet naiset kärsivät vakavista hormonikorvaushoidon sivuvaikutuksista. Macan käyttö voi auttaa lopettamaan korvaushoidon.
Koska maca ei korvaa hormoneja, sitä voi hyvin käyttää milloin tahansa ja lopettaa milloin tahansa haitoitta. Maca-juurella on adaptogeenisiä ominaisuuksia. Se merkitsee, että sen vaikutukset sopivat sitä käyttävän henkilön ikään ja sukupuoleen ja se ravitsee normaalia hormonitasapainoa niin miehillä kuin naisillakin.

Hormonikorvaushoidon lopettaminen  voisi, lääkärin valvonnassa,olla seuraava:
Ensimmäinen kuukausi:
1 tl macaa joka päivä hormonikorvaushoidon ohella. Hormonikorvauslääke jätetään pois joka kuudes päivä.
Toinen kuukausi:
Sama kuin ensimmäinen kuukausi, mutta hormonikorvauslääke jätetään pois joka viides päivä.
Kolmas kuukausi:
Sama kuin toinen kuukausi, mutta joka neljäs päivä ilman hormonikorvauslääkettä.
Neljäs kuukausi:
1 1/4 tl macaa joka päivä, mutta joka toinen päivä ei hormonikor­vauslääkettä.
Viides kuukausi:
1 1/2 tl macaa joka päivä, mutta joka toinen päivä ei hormonikor­vauslääkettä.
Kuudes kuukausi:
2 tl macaa joka päivä, mutta hormonikorvauslääkettä otetaan vai kerran joka kolmas päivä.
Seitsemäs kuukausi:
Hormonikorvauslääkkeen käytön lopettaminen,  2 tl macaa päivittäin. Jos esiintyy oireita, lisää 1/3 tl macaa viikoittain, kunnes oireet häviävät.

Muutaman kuukauden kuluttua macan määrää voidaan todennäköisesti vähentää. Vähentämistä voi kokeilla viikoittain, kunnes löytyy riittävän tehokas annostus tuntemusten perusteella. Hormonitasojen selvittämiseksi kannattaa ottaa sylkitesti kerran vuodessa.

HUOM.
Maca tasaa hormonitoimintaa, joten sitä ei suositella käytettäväksi minkään hormoniperäisen syövän (rinta-, kohdunkaula-, eturauhas-) hoidossa tai jälkeen eikä myöskään raskauden tai imetyksen aikana.