Ornitiini

 

L-ornitiini, eli ornitiini, on osa ureakiertoa. Tämä kierto käsittelee myrkyllisen ammoniakin ureaksi. Prosessissa ornitiini kiinnittyy ammoniakkiin, joka lopulta muuttuu arginiiniksi. Imiessään vettä arginiini muuttuu ureaksi, joka sitten poistuu kehosta munuaisten kautta, ja ornitiiniksi, joka voi nyt sitoa uutta ammoniakkia. Ammoniakki kiihdyttää neuroneja aivoissa ja eräissä suoliston osissa, mikä estää nukahtamista.

Ornitiini voi muuttua useiksi muiksi aminohapoiksi ja se on osana monissa kehon valkuaisissa. Ornitiini lisää kasvuhormonin tuotantoa ja eritystä. Se vastaa lihasten rakentamisesta. Se myös hajottaa rasvaa ja lisää energiantuotantoa.

Ornitiinia pidetään yleensä kaksi kertaa tehokkaampana kasvuhormonierityksen laukaisijana kuin arginiinia. Näin ollen arginiinin ja ornitiinin yhteisvaikutus on todella tehokas. L-Ornitiinilla on todettu olevan nuorentava vaikutus, erityisesti naisilla, johtuen sen hormonivälitteistä järjestelmää vakauttavan ominaisuuden vuoksi.

Ornitiinia käytetään mm. tulehduksiin, kirroosiin ja haavojen parantamiseen. Se on hyvä lisäravinne painoharjoittelussa ja yleisesti urheilussa.

L-Ornitiini ehkäisee solujen ennenaikaista vanhenemista, joka on yksi rappeutumasairauksien aiheuttaja. L-Ornitiini ehkäisee solujen aineenvaihdunnallisia häiriöitä ja pyrkii estämään tuumorien kasvua ja niiden muodostumista. L-Ornitiini voi ehkäistä verihiutaleiden niukkuutta trombosytopenia- tai leukemiatapauksissa.

L-Ornitiinin käyttötarkoitukset:

Ehkäisee solujen ennenaikaista vanhenemista, ehkäisee hormonihäiriöitä, parantaa unen laatua estämällä ammoniumionien vaikutusta aivosoluihin ja ehkäisee siten uni- ja nukahtamishäiriöitä. Ohjaa
veren ammoniakkia muuttumaan ureaksi. Parantaa verihiutaleiden toimintaa.