Mucuna pruriens


Mucuna on ruohovartinen köynnöskasvi jota tavataan Etelä- ja Keski- Amerikassa, Afrikassa, sekä lähes kaikkialla Intiassa. Lääkinnällisesti siitä voidaan käyttää palkoja, siemeniä eli papuja, sekä juuria. Ayervedan lisäksi se kuuluu Amazonin alueen shamanistiseen luonnonlääkintään, jossa sitä on käytetty tuhansia vuosia. Mucunan alkuperä ei ole varmuudella tiedossa.

Mexicon alkuperäiskansat kutsuvat sitä ”the deers eye” eli kauriin silmäksi. Heidän uskomuksensa mukaan kauris on eläinmaailman korkein olento, joten kauriin silmä- nimitys on erittäin voimakas. Tämä antaa vihiä siitä kuinka korkealle arvostettu mucuna on heidän kulttuurissaan.

Kemiallinen koostumus
Mucuna sisältää mm. L-dopaa, β-sitosterol, lesitiiniä, glutationia, gallichappoa ja serotoniinia.

Perinteinen käyttö
Keskiamerikassa mucunapapuja on vuosikymmenten ajan paahdettu kahvinkorvikkeeksi, josta käytetään nimitystä nescafe. Tätä ei pidä sekoittaa kaupalliseen Nescafé- brändiin. Guatemalassa pavut kokataan kasvisten tapaan ruoaksi ja Brasiliassa Mucunaa on käytetty sisäisesti Parkinsonin taudin, vapinan, suolistoparasiittien, ilmavaivojen, turvotuksen ja impotenssin hoitoon. Sen katsotaan olevan diureettinen, hermostoa rauhoittava ja afrodisiakki.

Myös Intiassa Mucunaa on käytetty hermoston rauhoittamiseen sekä afrodisiakkina ja Kiinassa sitä on pidetty Panax ginsengin kaltaisena adaptogeenina. Donald R. Yance (Adaptogens in Medical Herbalism: Elite Herbs and Natural Compounds for Mastering Stress, Aging, and Chronic Disease) ei kuitenkaan luokittele sitä klassiseksi adaptogeeniksi, mutta katsoo sen sopivan toissijaisiin adaptogeeneihin. Toissijaiset adaptogeenit joko; 

a) täyttävät suuren osan - mutta eivät kaikkia - klassisten adaptogeenien kriteereistä
b) täyttävät kaikki klassisten adaptogeenien kriteerit, mutta siitä ei ole vielä saatu riittävää tieteellistä näyttöä

Mucuna on kasvikunnan paras L-dopan lähde (3,6-4,2%). L-dopa on adrenaliinin, noradrenaliinin ja dopamiinin, eli katekoliamiinien esiaste. Nämä ovat hermoston välittäjäaineita. Hyvässä Mucunauutteessa on standardoidusti ainakin 15% L-dopaa. 

Parkinsonin taudin tiedetään liittyvän alentuneisiin dopamiinitasoihin, joten Mucunauute on hyvä ennaltaehkäisy- ja hoitokeino Parkinsoniin. Sisältämänsä L-dopan ansiosta Mucunauute säätelee esimerkiksi motoriikkaa, seksuaalista vitaliteettia, immuunitoimintaa, kasvuhormonin tasoja, sekä henkilön motivoituneisuutta HPG- akselin (hypotalamus- lisämunuais- kivekset) kautta.
Mucuna on suosittu seksuaalisen toimintakyvyn lisääjänä etenkin naisilla, mutta se toimii hyvin myös miehillä mm. lisäten siittiösolujen tuotantoa. Urheilijat voivat hyötyä Mucunasta, koska sen uskotaan lisäävän kasvuhormonin ja testosteronin määrää.

Mucunasta voi olla suurta hyötyä esimerkiksi hermostuneisuudesta kärsiville, sekä pitkään stimulantteja käyttäneille ihmisille sen sisältämän L-dopan rauhoittavan vaikutuksen ansiosta. Sen on myös havaittu estävän rasvojen hapettumista ja mucunan isoflavonien alentavan verensokeria toimimalla α-Glukosidaasin inhibiittorina, jolloin se on hyödyllinen kakkostyypin diabeteksen hoitoon. Eräässä tutkimuksessa Mucuna laski maksaentsyymien määrää (alaniiniaminotransferaasi ALAT, aspartaattiaminotransferaasi, ASAT, alkalinen fosfataasi AFOS, bilirubiini, ja malondialdehydi MDA ) henkilöillä joilla maksa-arvot olivat koholla. 

Mucunaa voi suositella käytettäväksi yhdessä kaakaon kanssa ja niiden yhteiskäytöllä onkin tuhansien vuosien käyttöhistoria Amazonin alueella. Mucuna tasapainottaa kaakaon stimuloivaa vaikutusta.

Annostus
Mucunaa pidetään turvallisena. Annostus on noin 100-2000mg kaksoisuutetta jossa 15-40% L-dopaa.