Kurkuma

 

Kurkumaa viljellään tropiikissa Aasiassa, Afrikassa ja Länsi-Intian saarilla. Maku on aromaattinen, hieman kitkerä. Jauhettu kurkuma antaa ruualle väriä ja makua.

Vaikuttavat ainesosat

Kukuman juurakossa on kurkuminoideja, jotka antavat juurakolle väriä ja joiden vaikutus on tulehdusta hillitsevä. Siinä on myös runsaasti eteeristä öljyä.

Rohdoskäyttö

Tutkijat ovat osoittaneet, että kurkuminoidit voivat hillitä tehokkaasti tulehdusta, mikä puolustaa kurkuman käyttöä kansanlääkinnässä reumatismin, niveltylehduksen, ekseeman (ihottuman), astman, psoriasiksen ja muiden tulehdussairauksien hoitoon.

Kurkumaa suositellaan usein maksa- ja sappivaivoihin, ja sen on havaittu suojaavan maksakudosta ja lisäävän sapen eritystä.

Kurkumaa on käytetty myös ruokahaluttomuuteen, ruuansulatushäiriöihin ja vatsan liikahappoisuuteen.

Kurkumalla on antioksidanttisia ja bakteereita torjuvia  ominaisuuksia, ja sen arvellaan alentavan veren kolesterolitasoa ja estävän hyytymien muodostumista. Siten se saattaa ehkäistä valtimoiden rasvoittumista ja sepelvaltimotaudin kehittymistä.

Joissakin tapauksissa kurkumasta on ollut apua verenkiertohäiriöiden ja kuukautisvaivojen hoidossa.

Varoitukset

  • Suurina annoksina kurkuma voi ärsyttää mahaa ja aiheuttaa pahoinvointia.
  • Kurkumavalmisteita ei tule käyttää samanaikaisesti verenohennuslääkkeiden kanssa.
  • Ei saa käyttää raskaus- tai imetysaikana muutoin kuin maustekäytössä pieninä annoksina.