Arginiini

 

L-arginiini on aminohappo, jolla on lukuisia hyödyllisiä vaikutuksia. L-arginiinin eduista on suoritettu useita kliinisiä tutkimuksia.

Vanhetessamme elimistömme tuottaa vähemmän typpioksidia, joka rentouttaa valtimoita, pitää ne taipuisina ja edistää verenkiertoa. Typpioksidin puutos aiheuttaa verisuonten supistumisen, jäykistymisen ja plakkiutumisen, jonka seurauksena on korkea verenpaine. Lisäksi syntyy noidankehä: kohonnut verenpaine ja tulehdus heikentävät endoteelisolujen kykyä tuottaa typpioksidia. Nitroglyseriini, perinteinen lääke rintakipujen helpottamiseen, on vain typpioksidin lääkemuoto.

Typpioksidin luonnolliseen tuottamiseen keho tarvitsee L-arginiinia. Sitä on monissa ruoissa kuten maitotuotteet, liha, siipikarja, kala, pähkinät, siemenet ja suklaa. Runsas arginiinin saanti merkitsee enemmän typpioksidia, joka suojaa diabeteksen, tupakoinnin, korkean verenpaineen, vapaiden radikaalien ja monien muiden vaivojen aiheuttamilta vahingollisilta vaikutuksilta.

Arginiinia käytetään mm:
- elinten uudistuminen (sydän, munuainen, keuhkot)
- immuniteetin vahvistuminen
- unen laadun parantuminen ja unen syveneminen
- kehon rasvojen väheneminen
- ihon koostumuksen ja ulkonäön paraneminen
- luuston tiheyden lisääntyminen ja osteoporoosin pysähtyminen
- lihasmassan lisääntyminen
- mielialan parantuminen ja hyvänolon tunteiden lisääntyminen
- sukupuolitoiminnan parantuminen
- energian lisääntyminen
- kolesteroliarvojen parantuminen

On tärkeää huomata, että L-arginiinia tarvitaan 3 grammaa merkittävän vaikutuksen aikaansaamiseksi.

HUOM! L-arginiini ja L-ornitiini ovat toisiaan täydentäviä aminohappoja.