Bacopa monnieri muistille ja oppimiskykyyn

Bacopa Monnieri on tunnettu vahvistava ayurvedayrtti, jota kutsutaan myös Brahmiksi. Yrttiä on käytetty 3000 vuoden ajan ja sen tehoa on tutkittu jo 30 vuotta. 

Bacopa vähentää asioiden unohtamista sekä virheiden tekemistä. Se lisää aivoverenkiertoa, tarkkuutta ja valppautta. Se parantaa sekä lyhyt- että pitkäkestoista muistia. Bacopa vaikuttaa positiivisesti kognitiiviseen kehitykseen.

Bacopa parantaa oppimiskykyä. Tutkimuksessa Bacopaa saaneet lapset osoittivat suurempaa nopeutta ja tarkkuutta. Mielenkiintoista oli, että heidän älyllinen uteliaisuutensa lisääntyi ja he olivat avoimenpia uusille kokemuksille vanhojen sijaan.

Eräässä tutkimuksessa vapaaehtoiset, joita hoidettiin Bacopalla, kokivat edistystä muistin paranemisessa. He kykenivät oppimaan uutta ja muistamaan uusi asioita.  He pystyivät muistamaan pidempään ja heidän reaktiokykynsä nopeutui.

Nobel palkitun Tri Robert Furchgottin mukaan Bacopa toimii nostamalla typpioksidin tuotantoa.

Stressistä johtuvissa unenpuutteeseen liittyvissä tapauksissa ahdistuksen määrä on laskenut noin 20%:lla ja myös henkinen väsymys on vähentynyt. Serotoniinin tasot nousivat.

Tutkimuksessa, johon osallistui 19 ylivilkasta lasta, positiivista kehitystä oli tapahtunut jokaisessa lapsessa neljän viikon jälkeen, eikä sivuvaikutuksia tullut.

Lupaavia tutkimustuloksia on tullut myös tutkimuksessa, jossa senioreille annettiin 300mg Bacopaa päivässä. 12 viikon jälkeen masennus ja ahdistus oli pienentynyt sekä kognitiivinen kysy parantunut placeboryhmään verrattuna. Bacopasta saattaisi siis olla apua iän tuomaan kognitiivisen kyvyn heikkenemiseen.

Tutkimusten mukaan Bacopalla on antioksidanttisia ominaisuuksia. Sen vaikutukset saattavat suojella aivosoluja.

Hiirillä suoritetut tutkimukset tukevat sitä, että Bacopa parantaa kognitiivista kykyä ja siitä saattaisi olla suojaa hermostolle ja apua esim. taistelussa Alzheimerin tautia vastaan.

Intiassa Bacopaa on perinteisesti käytetty muistiongelmiin, oppimisvaikeuksiin, ahdistuneisuuteen, jännitykseen, unettomuuteen, ärtyvän suolen oireyhtymään ja hermostollisiin oireisiin. Nykyään sitä käytetään lisäksi myöskin ADHD –oireisiin, ylivilkkauteen, keskittymiskykyä parantamaan, stressiin, astmaan ja keuhkoputkentulehdukseen.