Gotu kola

 

Gotu kola on pieni ja yleinen kasvi, joka viihtyy tropiikissa soisilla alueilla, järvien ja lampien rannoilla tai riisipelloilla.

Vaikuttavat ainesosat

Gotu kolan vaikuttavia ainesosia ovat mm. triterpeenisaponiinit, jotka edistävät haavojen paranemista. Mukana on myös flavonoideja, jotka vahvistavat verisuonia, sekä eteerisiä öljyjä.

Rohdoskäyttö

Sisäisesti käytettynä gotu kola lievittää veri- ja imusuoniston sairauksia. Se parantaa verenkiertoa laajentamalla verisuonia. Se myös vahvistaa laskimoita, mistä johtuen sitä käytetään suonikohjujen, hiussuonivuotojen ja peräpukamien hoitoon.

Gotu kolalla voidaan hoitaa sisäisesti tai ulkoisesti ihovaivoja, muun muassa pintahaavoja, lieviä palovammoja, arpia, psoriasista ja haavaumia. Vuonna 1988 italialaistutkijat osoittivat, että gotu kolan triterpenoidit nopeuttavat ihon sidekudoksen uusiutumista, mihin ilmeisesti perustuu sen haavojen paranemista edistävä vaikutus.

Brittitutkijat havaitsivat, että gotu kolaa sisältävällä voiteella voidaan myös vähentää raskausarpien syntyä. Tulehdusta lievittävällä gotu kolalla on hoidettu reumaattisia vaivoja ja ihottumia.

Gotu kolaa on käytetty myös vahvistamaan hermostoa ja immuunipuolustusta sekä parantamaan tarkkaavaisuutta ja keskittymiskykyä.

Mihin gotu kolaa voidaan käyttää

Immuunipuolustuksen ja hermoston hyvinvointiin, verenkierto-, verisuoni- ja ihovaivoihin.