Maitohappobakteerit, probiootit

 

Suolistossamme elää yli 400 lajia erilaisia bakteereja, joista suurin osa on anaerobisia, eli ne elävät hapettomissa olosuhteissa. Useimmat näistä ovat hyviä probioottisia bakteereja, jotka hyödyttävät suolistoamme monella tavalla.

Kuitenkin sen lisäksi suolistossa saattaa asua patogeenisia bakteereja, jotka voivat epäsuotuisissa olosuhteissa lisääntyä suolistossa niin runsaasti, että ne aiheuttavat terveysongelmia, kuten turvotusta, ripulia, tulehduksia ja pahoinvointia.

Maitohappobakteerit voivat toimia probiootteina eli terveyteen myönteisesti vaikuttavina bakteereina, jotka ylläpitävät ja tasapainottavat suoliston normaalia bakteerikantaa sekä edistävät vatsan ja suoliston hyvinvointia kaikenikäisillä. Tavallisimpia probiootteina käytettyjä maitohappobakteereja ovat lactobacillukset ja bifidobakteerit. Probiootit ovat ominaisuuksiltaan ja vaikutuksiltaan erilaisia, joten jokaisen bakteerikannan terveysvaikutukset pitää tutkia erikseen. Valtaosa probioottien vaikutuksista välittyy paksusuolen kautta, mutta eräät bakteerikannat saattavat asettua myös muualle ruoansulatuskanavaan.

Hyvät bakteerit hyödyttävät suolistoa monella tapaa, parantaen suoliston immuniteettia. Ne muodostavat syömästämme kuidusta orgaanisia happoja, jotka ylläpitävät kehon ph-tasapainoa ja pystyvät siten estämään patogeenisten bakteerien leviämistä.

Hyvät bakteerit pystyvät myös valmistamaan tiettyjä vitamiineja ja edesauttavat ruuan sulamista. Tämän vuoksi on tärkeää istuttaa suolistoon riittävästi hyviä bakteereja. On myös tärkeää syödä riittävästi kuituja ja vähentää sokerin syöntiä.

Vaikka antibiootit saattavat olla joskus välttämättömiä, ne vahingoittavat helposti suoliston hyvää bakteerikantaa hyvinkin pitkäksi aikaa, sillä ne tuhoavat myös suoliston hyviä bakteereita. Myös eräillä muilla lääkkeillä on haitallisia sivuvaikutuksia suoliston bakteerikantaan.

Maitohappobakteerit ovat hyväksi antibioottikuurin aikana, ruokavaliomuutoksissa, matkoilla ja vatsataudissa. Maitohappobakteerit kilpailevat tehokkaasti elintilasta ei-toivottujen bakteerien kanssa.

Probioottien avulla on mahdollisuus korjata mahdollisen lääkityksen tai muun tilanteen aiheuttama suoliston bakteerikannan epätasapainotila, dysbioosi. Probiootteja on hyvä ottaa sekä antibioottikuurin aikana, että sen jälkeen pitkäaikaisesti, jotta suolisto toipuisi.

Probioottien terveysvaikutuksista on viime vuosina saatu runsaasti tietoa, ja tutkimus suolistomikrobiston ja probioottien ympärillä on vilkasta.