Hiivasyndrooma

 

Laaja oireiden kirjo

Hiivasyndrooma on useiden oireiden kokonaisuuden yhteisnimitys. Sen syynä pidetään iholla ja suolistossa normaalisti elävän hiivan hillitsemätöntä lisääntymistä. Hiivoja tunnetaan nykyisin jo toistatuhatta ja yleisin sekä tunnetuin niistä on nimeltään Candida albicans.

Oireisiin kuuluu esimerkiksi väsymys, huimaus, päänsärky, hermostuneisuus, paniikkihäiriö, unettomuus, ärtyisyys, erilaiset seksuaaliset ongelmat, vatsakivut ja -turvotukset, ilmavaivat, ummetus, ripuli, ruokayliherkkyydet, nivel- ja lihassäryt, näköhäiriöt, muistihäiriöt, ylivilkkaus, pieni lämmönnousu ja toistuvat kurkkukivut.

Lääkekuurit ja vääränlainen ruokavalio muodostavat kasvualustan hiivalle

Hiivaongelmat alkavat kehittyä lähinnä paksusuolessa. Sen suolistokuona on erinomainen alusta hiivan lisääntymiselle. Lääkekuurit, kuten antibiootti- ja kortisonikuurit sekä jatkuva e-pillereiden käyttö ovat altistavia tekijöitä.

Myös jatkuva sokerin ja valkojauhotuotteiden käyttö, ympäristömyrkyt, sekä esim. amalgaamipaikkojen elohopea edesauttavat hiivan kehittymistä. Altistajana voi olla myös huoneilman home.

Paksusuolesta hiiva voi levitä koko ruoansulatuskanavaan, suoliston limakalvon sisälle sekä verenkiertoon. Lisääntynyt hiivakasvusto tuottaa myrkyllisiä käymistuotteita kuten etanolia ja asetaldehydiä.

Myrkyt pääsevät suoliston seinämän läpi verenkiertoon ja ne rasittavat siten maksan, haiman, muiden sisäelinten sekä hermoston toimintaa.

Immuunipuolustus heikkenee ja seurauksena on koko kehon oireilua, tulehduksia, allergioita, yliherkkyyksiä ja kroonisia vaivoja. Hiivan liikakasvu on siis monien sairauksien perustana.

Hiiva on mahdollista saada kuriin

Hiivasyndrooman hoidoksi suositellaan pääasiassa tiukkaa, vähähiilihydraattista ruokavaliota. Seuraavia ruokia tulisi välttää: sokeri ja sokeria sisältävät ravintoaineet, makeiset, valkoiset jauhot, valmisruoat, tyydytetyt rasvat, hiiva ja alkoholipitoiset juomat. Ruokavalioon tulisi lisätä kuitupitoisia ruokia, kuten kasviksia.

Hyödyllisiä ravintolisiä voivat olla mm. greipinsiemenuute, oregano, Pau d'Arco, kapryylihappo ja maitohappobakteerit.