Ohranoras

 

Ohra (Hordeum vulgare) on yksi parhaiten tunnetuista ruohokasveista ja sen oraan (barley grass) tiedetään olevan erittäin ravitsevaa. Nuoret ohranoraslehdet sisältävät runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja proteiineja. Kuivattu ohranoras on ruokatiiviste, jossa ravitsemukselliset ominaisuudet ovat lähellä luonnollista olotilaa ja ihmisen tarvitsemat ravinteet ovat siinä luonnonmukaisissa mittasuhteissa. Ohranorasjauheen voimakas vihreä väri ilmaisee sen sisältävän tummalehtisten kasvisten tapaan yllin kyllin lehtivihreää.

Ohranoras tasapainottaa elimistön happamuutta

Elimistö muodostuu soluista, joista jokaisella on oma eriytynyt tehtävänsä. Soluissa ja koko elimistössä tapahtuvien kemiallisten reaktioiden kokonaisuudelle eli aineenvaihdunnan toimivuudelle on keskeistä mm. kudosten happamuusaste. Tarkoituksenmukaisissa olosuhteissa elimistö kykenee pitkälti parantamaan itse itseään ja korjaamaan yhteistoiminnallisesti erilaisia häiriötilojaan. Joskus normaaliin aineenvaihduntaan liittyviä happamia aineenvaihduntatuotteita voi kuitenkin kertyä elimistöön liikaa johtuen happamoittavasta ruokavaliosta, elintavoista tai muista tekijöistä.

Kehon liiallisesta happamuudesta voi olla merkkinä erilaisia terveydellisiä ongelmia, kuten päänsärkyä, iho-ongelmia, väsymystä, mielialahäiriöitä (masennus, apaattisuus), lihassärkyä tai yleisemmin häiriöitä aineenvaihdunnassa (ruoansulatusongelmat, korkea verenpaine- ja kolesteroliarvot, osteoporoosi, munuais- ja sappikivet, selluliitti). Koska ohranoras on luonnostaan alkalisoivaa ravintoa, se voi osana monipuolista ravintoa auttaa kehoamme saavuttamaan paremman happo-emäs- eli pH-tasapainon.

Välttämättömien aminohappojen lähde

Valkuaisaineet eli proteiinit ovat keholle elintärkeitä rakennusaineita, joita tarvitaan kaikissa soluissa. Ne toimivat elimistön entsyymeissä, kudosten rakenteissa, hormoneissa ja vasta-aineissa. Proteiinit koostuvat yhteensä 20:stä aminohaposta. Niistä kahdeksaa ns. välttämätöntä aminohappoa ihmisen tulee saada ravinnosta, koska elimistö ei pysty tuottamaan niitä itse. Ravinnon proteiinin tulee myös sisältää niitä kaikkia tietty minimimäärä, jotta elimistö voi käyttää muita aminohappoja riittävästi hyväkseen.

Kasviksissa monipuolisia proteiinin lähteitä on vain harvakseltaan. Ohranoraasta on löydetty kaikkiaan 18 aminohappoa ja se sisältää myös kaikkia kahdeksaa ihmiselle elintärkeää aminohappoa (isoleusiinia, leusiinia, lysiinia, metioniinia, fenyylialaniinia, treoniinia, tryptofaania ja valiinia).

Runsaasti vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita

Elimistön kudosten toiminnassa tarvitaan myös vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita. Ne toimivat mm. tiettyjen aineenvaihduntatapahtumien kiihdyttäjinä ja mahdollistajina toimivien proteiinien eli entsyymien aktiivisina osina, koentsyymeinä.

Ohranoras sisältää runsaasti A-vitamiinin esiastetta, betakaroteenia, foolihappoa, B1-, B2-, B5-, B6- ja C-vitamiineja sekä kivennäis- ja hivenaineita, kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, rautaa, kuparia, fosforia, mangaania ja sinkkiä. Ohranoraassa on myös monia tärkeitä entsyymejä, kuten antioksidatiivista superoksidi dismutaasia (superoxide dismutase, SOD) ja vastikään löydettyä antioksidanttia (2”-O-glucosylisovitexin), jonka on esitetty olevan joko tasavertainen tai jopa tehokkaampi hapettumisen estäjä soluissa kuin E-vitamiini.

Puhdistava ravintolisä

Ohranoraalla on monia ominaisuuksia, joilla se voi auttaa kehoa optimoimaan toimintaansa. Helposti ruoansulatuskanavasta imeytyvänä ohranoras tarjoaa kehollemme keinon saada elintärkeitä ravintoaineita ja sen sisältämä kuitu on myös hyväksi suolistolle. Lisäksi ohranoraan on esitetty puhdistavan kehoa esimerkiksi ilmansaasteista peräisin olevista myrkyistä.

Ohranorasjauhetta käytetään ravintolisänä. Se nautitaan kylmään juomaan sekoitettuna, koska lämmin neste tuhoaa siinä olevien entsyymien toimintoja.

Käyttö

Käyttö kannattaa aloittaa varovasti ja nostaa annosta hitaasti välttääkseen puhdistusreaktiosta johtuvaa pahoinvointia.