Ruusujuuri (Rhodiola Rosea)

 

Ruusujuuri (Rhodiola rosea) on maksaruohojen sukulainen, jota tavataan luonnonvaraisena Siperiassa, Altailla ja Kaukoidässä sekä Pohjolan tunturiseuduilla. Mukulamainen juurakko tuoksuu ruusulta.

Vaikuttavat ainesosat

Juurakossa on lukuisista ainesosista koostuvaa eteeristä öljyä. Siinä on myös kanelialkoholiglykosideja, flavonoideja, parkkiaineita, beetasitosterolia, tärkkelystä ja fenyylietaanijohdannaisia (salidrosidia).

Rohdoskäyttö

Ruusujuuri on adaptogeeninen rohdos, "Pohjolan ginseng", joka auttaa sopeutumaan rasittaviin oloihin. Se virkistää, rauhoittaa ja lisää sekä fyysistä että psyykkistä kestävyyttä. Entisaikaan miehet nauttivat ruusujuuresta puristettua mehua ennen metsälle tai sotaan lähtöä. Ruusujuurella on kansanlääkinnässä lievitetty kipua ja päänsärkyä ja torjuttu keripukkia. Ulkoisesti sillä on hoidettu palovammoja. Ruusujuuren lehtiä ja varsia on käytetty myös vihanneksena.

Ruusujuurta on tutkittu 1960-luvulta lähtien etenkin Tomskin yliopistossa Siperiassa. Venäjällä ruusujuuri onkin tunnettu rohdos, ja sitä annetaan etenkin toipilaille.

Ruusujuuriuute aktivoi elimistön entsyymituotantoa ja lisää endorfiinin, "mielihyvähormonin", tuotantoa. Muiden adaptogeenien, kuten ginsengin ja venäjänjuuren, tavoin ruusujuuri lieventää muutosstressin laukaisemaa elimistön hälytystilaa. Se hillitsee stressin aiheuttamia hormonimuutoksia: se muun muassa ehkäisee adrenaliinin vapautumista.

Vuonna 1994 julkaistun venäläistutkimuksen mukaan ruusujuuriuute ehkäisee sydämen stressiperäistä vauriota. Eräässä kokeessa neuroosipotilaille annettiin 10 tippaa ruusujuuriuutetta kolmasti päivässä 10 päivän ajan. Ruusujuuri vähensi ärtymystä, paransi unta ja normalisoi autonomisen hermoston toimintaa. Uutteella oli myös positiivista vaikutusta kuuloon meluolosuhteissa.

Pitkäaikaisen ruusujuurihoidon on todettu parantavan muistia. Eräässä tutkimuksessa salidrosidihoito paransi muisti- ja virheenkorjaustesteissä koehenkilöiden suorituksia peräti 50 prosenttia.

Ruusujuuren käyttötarkoitukset

Ruusujuuriuute antaa energiaa sekä virkistää. Sitä käytetään masennukseen ja jännittämiseen ja se auttaa elimistöä sopeutumaan stressiin. Se on antioksidantti ja vahvistaa immuunipuolustusta. Se on monipuolinen ravintolisä kiireiselle ja ylläpitää hyvää työtehoa. Se parantaa kestävyyttä urheilusuorituksissa.