Ginseng

 

Ginsengjuurta on käytetty Kiinassa lääkkeenä useita tuhansia vuosia, ja se on edelleen maailman suosituimpia kasvirohdoksia.

Vaikuttavat ainesosat

Ginsengin vaikutuksen arvellaan perustuvan ginsenosideiksi kutsuttuihin saponiineihin, ja monet myynnissä olevat valmisteet on standardoitu ginsenosidipitoisuuden mukaan.

Rohdoskäyttö

Ginsengiä on tutkittu paljon. Se parantaa yleiskuntoa, keskittymiskykyä, tarkkaavaisuutta, työtehoa, mielialaa, unen laatua ja yleistä hyvinvointia. Se parantaa myös miesten lisääntymiskykyä lisäämällä siittiöiden liikkuvuutta ja testosteronitasoa. Sitä suositellaan käytettäväksi etenkin silloin, kun stressi ja tunne-elämän häiriöt vaikuttavat seksuaaliseen kykyyn.

Suurina annoksina ginseng alentaa veren kolesterolin ja muiden rasvahappojen pitoisuuksia. Se normalisoi sekä kohonnutta että matalaa verenpainetta ja alentaa verensokeriarvoja.

Ginseng parantaa elimistön immuunivastetta monella tavoin, ja sitä suunnitellaan tulevaisuudessa käytettävän myös hiv-potilaiden hoidossa. Tutkijoiden mukaan ginsengteen pitkäaikainen käyttö saattaa suojata joiltakin syöpätyypeiltä.

Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä ginseng on ikäihmisen rohdos, joka antaa elinvoimaa.

Kenelle ginsengiä suositellaan

Nuorille ja terveille stressinsiedon, mielialan, energiatasojen, mieskunnon ja kestävyyden kohentamiseen; vanhemmille vahvistavana rohdoksena.