B-VITAMIINIT

 

B1-vitamiini, tiamiini, toimii apuaineena kun hiilihydraateista tehdään glukoosia, joka edelleen poltetaan kehossa energian tuottamiseksi. B1-vitamiini on elintärkeä hermoston toiminnalle.

Suurella osalla ihmisistä esiintyy B1-vitamiinin puutosta. Erityisesti monilla riskiryhmillä, kuten esimerkiksi vanhuksilla, kroonisia rappeumasairauksia sairastavilla ja alkoholisteilla saattaa esiintyä B1-vitamiinin puutoksia.

Diabeetikon tiamiinin tarve näyttää olevan normaalia suurempi, sillä diabeetikko erittää tätä vitamiinia 15 kertaa nopeammin virtsaan kuin muut ihmiset. Myös erityisesti raskaana olevilla ja imettävillä naisilla tiamiinin tarve on hieman suurempi.

Tiamiinin puutosoireita:
- neurologisia vaurioita kuten tunnottomuutta ja pistelyä tai poltetta käsivarsissa ja raajoissa
- psyykkisiä oireita, mm. muistamattomuutta, sekavia mielentiloja, hermostuneisuutta, päänsärkyä ja heikkoa keskittymiskykyä, masennusta, apatiaa, ahdistusta sekä herkkyyttä melulle
- alhainen verenpaine, sydämentykytys

Vakava tiamiinin puutos voi aiheuttaa beriberitaudin tai Wennicke-Korsakoffin oireyhtymän, joka on alkoholismin yhteydessä esiintyvä parantumaton aivojen rappeutumisen sairaus.


 B2-vitamiini, riboflaviini, toimii apuaineena hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien aineenvaihdunnassa. Puutostilassa proteiinisynteesi vähenee. Sitä tarvitaan solujen hapetusreaktioissa.

Riboflaviinin puutos saattaa johtaa kudosten tulehdusherkkyyteen ja valoarkuuteen. Puutos havaitaan usein aluksi ihoreaktioina. Mm. raskaus ja eräät sairaudet suurentavat B2-vitamiinin saannin tarvetta.

Riboflaviini on varastoituva vitamiini.


B3-vitamiini eli niasiiniamidi on laajakirjoinen B3-vitamiini, niasiinin valmiimpi muoto. Sitä tarvitaan koentsyyminä kun aineenvaihdunta hajottaa hiilihydraatteja, rasvoja ja proteiineja. Niasiiniamidilla on verensokeria tasaava vaikutus. Se laajentaa pintaverisuonia ja se voi vaikuttaa kolesterolia alentavasti.

Niasiiniamidi on tärkeä aivojen välittäjäaineille ja sitä käytetään yhdessä inositolin kanssa masennuksen hoitoon.

B3-vitamiinin puutosoireita: Niasiinitutkimuksen uranuurtaja, lääketieteen tohtori Abram Hoffer toteaa, että ahdistusneuroosin oireet ovat silmiinpistävän samanlaiset kuin lievässä niasiinipuutoksessa (subkliininen pellagra) esiintyvät. Tällaisia oireita ovat masennus, väsymys, pelokkuus, päänsärky, yliaktiivisuus ja unettomuus. Muita puutosoireita ovat epäluuloisuus, sekavamielisyys, punainen kielen kärki, aristava suu, ihotulehdus, ilmavaivat ja ärtyisyys.


B5-vitamiini eli pantoteenihappo on välttämätöntä lisämunuaisten optimaaliselle toiminnalle. Se osallistuu myös eräiden hormonien ja hermostoa säätelevien aineiden valmistamiseen. Pantoteenihappo on lisäksi välttämätön rasvahappojen muodostuksessa.

Koentsyyminä se osallistuu riboflaviinin toimintaan ja energian muodostamiseen hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista.

Puutosoireita ovat mm. väsymys, unihäiriöt, lisämunuaisten uupumus, toistuva hengitysteidensairaus, ummetus, alhainen verenpaine, ärtyisyys ja jalkojen polte. B5-vitamiinilla on tärkeä osuus kilpirauhasen toiminnassa. Sitä on pitkään nimitetty stressinestovitamiiniksi.


B6-vitamiini on välttämätön aminohappojen sulattamisessa ja niiden muuttamisessa välittäjäaineiksi. B6-vitamiinin puutosoireita ovat ahdistuneisuus, hermostuneisuus, masennus, ärtyisyys, tunnottomuus tai krampit käsissä ja jaloissa, unettomuus, aamupahoinvointi, anemia, veden keräytyminen, kuukautisia edeltävä oireyhtymä. Vakava B6-vitamiinin puutos voi aiheuttaa kouristuksia, ankaraa ahdistuneisuutta ja äärimmäistä hermoston uupumusta.

P-5-P pyridoksaali-5-fosfaatti on hyvin imeytyvä B6-vitamiini koentsyymimuodossa. Elimistö pystyy käyttämään sitä suoraan tässä muodossa, eikä sitä tarvitse muokata edelleen elimistössä, kuten synteettisiä B6-vitamiineja (pyridoksiini- ja pyridoksaali hydrokloridi).


Biotiini eli B7- vitamiini tai H-vitamiini osallistuu rasvojen ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan sekä rikin kuljetukseen. Se vaikuttaa moniin entsyymeihin ja vahvistaa etenkin hiuksia, ihoa ja kynsiä. Suolistosairaudet ja antibioottikuurit lisäävät biotiinin tarvetta elimistössä. Puutosoireita ovat mm. hauraat ja kiillottomat hiukset sekä hauraat kynnet.


B12-vitamiini, kobalamiini, on ainoa kobolttia sisältävä vitamiini. Se on elintärkeä kehon solujen normaalille toiminnalle, erityisesti luuytimen kantasolujen sekä suoliston ja hermoston solujen kasvulle ja erikoistumiselle. Sen yksi tärkeimmistä tehtävistä onkin osallistua punasolujen muodostamiseen.

Erityisesti vanhemmalla väestöllä esiintyy paljon B12 -vitamiinin lievää tai vakavampaa puutosta, joka saattaa johtaa myöhemmin vaikeisiin sairauksiin.

Puutosoireita ovat anemia, tunnottomuus raajoissa, neurologiset muutokset, heikot refleksit, apatia, heikko keskittyminen, sekavamielisyys, vainoharhaisuus ja huono muisti.


B15

B15-vitamiini eli pangamiinihappo paranta verenkiertoa ja elimistön kykyä käyttää happea. Mm. kurpitsansiemenet sisältävät B15 –vitamiinia.

Käyttökohteita ovat mm.

  • verenkierron parantaminen
  • valtimoiden kovettumisen ehkäisy
  • nopeuttaa ihon korjautumista
  • kehon kyky hydyntää ruoan energiat paranee, joten energisyys lisääntyy
  • stimuloi rauhasten hormoni- ja entsyymitoimintaa
  • parantaa elimistön kykyä käyttää happea, joten on oiva lisä mm. käytettäessä yhdessä happitippojen kanssa
  • saattaa olla apua migreeniin ja toistuviin päänsärkyihin, kun oireet johtuvat happivajauksesta
  • saattaa olla hyvä tukihoito seuraaviin sairauksiin: reuma, angina, astma, syöpä, maksaongelmat, korkea kolesteroli


Inositolin katsotaan kuuluvan B-ryhmän vitamiineihin. Elimistö valmistaa inositolista yhdessä koliinin kanssa lesitiiniä.

Inositolia tarvitaan runsaasti solukalvoilla. Inositoli on tarpeellinen aivojen välittäjäaineiden kuten serotoniinin ja asetyylikoliinin toiminnan tuki. Alhainen inositolitaso on yhteydessä masennukseen. Inositolin on osoitettu lieventävän tehokkaasti myös paniikkihäiriötä.


Foolihappo (folaatti, folasiini) toimii yhteistyössä B12- ja C-vitamiinin kanssa proteiinien synteesissä ja hyväksikäytössä. Foolihapolla on tärkeä rooli hemin muodostuksessa, joka on punaisten verisolujen hemoglobiinin tärkeä rakenneosa.

Foolihappo toimii homokysteiinin vastavaikuttajana. Joidenkin tutkimusten mukaan veren kohonnut homokysteiinipitoisuus näyttäisi olevan sydän- ja verisuonitautien riskitekijä.

Foolihappolisä näyttäisi tutkimusten mukaan edistävän valtimoiden sisäseinämän endoteelin toimintaa, mikä vähentäisi valtimonkovettumataudin ja aivohalvauksen riskiä.

Suoliston bakteerit pystyvät syntetisoimaan foolihappoa pieniä määriä, mutta se ei riitä. Foolihapon ottaminen ravintolisänä on tärkeää erityisesti raskauden aikana, sillä se voi estää sikiön keskushermostoputken kehityshäiriöitä.

Japanilaistutkimuksen mukaan foolihappo ehkäisee masennusta erityisesti miehillä.


Koliini osallistuu rasvojen ja kolesterolin aineenvaihduntaan, toimii solujen välisessä viestinnässä ja solukalvojen rakenteissa. Puutos voi aiheuttaa maksakirroosia ja verenpainetta.


PABA eli para-aminobentsoehappoa tarvitaan ihosolujen normaaliin tuotantoon. Se osallistuu proteiinien hajotukseen ja hyväksikäyttöön. Suoliston bakteerit muodostavat sen avulla foolihappoa.