Antioksidantit & Vastustuskyky

 

Elimistössä tapahtuu jatkuvasti suuri määrä hapetusreaktioita osana normaalia aineenvaihduntaa. Nämä elimistölle välttämättömät reaktiot kuitenkin myös kuluttavat elimistön rakenteita aiheuttamalla oksidatiivista stressiä, hapetusstressiä.

Antioksidantit suojaavat elimistöä hapetusstressiltä

Antioksidanttien tehtävänä ei ole kuitenkaan poistaa kokonaan happiradikaaleja, vaan pitää ne kohtuullisella tasolla. Esimerkiksi tulehdusten torjunnassa happiradikaaleilla on tärkeä rooli.

Elimistön antioksidantit koostuvat elimistön entsyymeistä ja vastaavalla tavalla toimivista molekyyleistä sekä ravinnon mukana saatavista antioksidatiivisista yhdisteistä.

Järjestelmän osat toimivat vuorovaikutuksessa keskenään ja siksi tasapaino eri antioksidanttien kesken on järjestelmän optimaalisen toiminnan kannalta välttämätöntä.

Liiallinen oksidatiivinen stressi johtaa solukuolemaan rasvoihin, proteiineihin ja DNA:han kohdistuvien vaikutusten kautta.

Myös sellaiset haitalliset tekijät, kuin psyykkinen stressi, UV-säteily, tupakan savu ja erilaiset ympäristön toksiinit lisäävät vapaiden radikaalien määriä.

Keho tarvitsee riittävästi antioksidantteja, jotta vapaiden radikaalien tuhovaikutuksia voidaan minimoida.

Antioksidantit ovat tärkeitä mm. diabeteksen tukihoidossa, sydämen ja verisuonten terveydelle, ja aivoille sekä muistille. Niitä käytetään myös syövän tukihoidossa.

Antioksidantit nostavat vastustuskykyä. Vastustuskyvyn tukemisessa suositeltavia ovat mm. C-, D- ja E-vitamiini, kupari, sinkki, seleeni, karnosiini ja maitohappobakteerit sekä kalaöljy. Myös monet yrttivalmisteet nostavat vastustuskykyä.

Immuunivaje

Immuunivajeessa elimistön kyky torjua esimerkiksi viruksia, bakteereita ja loisia on heikentynyt. Elimistön puolustus ei toimi, eli erilaisia tunkeutujia torjuvat solut ja valkuaisaineet eivät aktivoidu niin kuin pitäisi.

Oireet

  • Toistuvat tulehdukset 
  • Yleensä harmittomina pidettyjen pieneliöiden aiheuttamat tulehdukset
  • Tulehduksista toipuminen hidasta
  • Pohjaton väsymys

Jos jokin oireista on jatkuva tai elimistön puolustusjärjestelmä toimii puutteellisesti, mene lääkäriin.

Syyt

Immuunipuolustuksen heikkenemiseen voi olla monta syytä. Syynä voivat olla muiden muassa sinkin puutos, Chrohnin tauti, anoreksia, masennus ja allergia.

Vakavissa tapauksissa noudata lääkärin määräämää hoitoa.

Muita hoitotoimenpiteitä

  • Syö monipuolisesti etenkin tuoreita marjoja, hedelmiä ja vihanneksia (superruokaa).
  • Ota avuksi A- ja C-vitamiini-, sekä sinkki- ja seleenilisä ja muita ravintolisiä tarpeen mukaan.
  • Vältä stressiä, tupakointia ja roskaruokaa.
  • Nuku riittävästi.
  • Nauti maitohappobakteereita.