L-Metioniini

 

L-metioniinia käytetään mm. rasva-aineenvaihdunnan tehostamiseksi, hitaan maksan toimintaan, kuona-aineiden poistoon, ruoka-aineallergioiden ja ympäristöperäisten allergioiden helpottamiseksi, kivuliaisiin kuukautisiin, masennukseen ja skitsofreniaan (yhteydessä korkeaan histamiinitasoon).
Metioniinia tarvitaan sydämen ja maksan toimintaan. Metioniinia tarvitaan myös kysteiinin valmistamiseen, joka on glutationin ainesosa. Glutationi on voimakas maksaa suojaava tripeptidi, joka neutralisoi useita maksaa vahingoittavia yhdisteitä.

Metioniinin toiminta lipotrooppisena tekijänä auttaa vähentämään hidasta maksan toimintaa, joka johtuu liiallisesta rasvan kertymisestä. Metioniini estää rasvan kertymisen maksaan edistämällä kehon rasva-aineenvaihduntaa. Kysteiiniksi muuttumisen myötä metioniini voi auttaa detoksikaatiota eli myrkkyjen poistumista johtuen lisääntyneestä glutationisynteesistä. Glutationi helpottaa maksan ja solujen detoksikaatiota neutralisoimalla tiettyjä toksiineja, vapaita radikaaleja ja aineenvaihdunnan sivutuotteita ja hormonijäämiä.

Metioniini detoksisoi histamiinia, joka on yksi tavallisimmista allergisten reaktioiden aiheuttajista. Metioniini lieventää sekä ruokaperäisten että hengitysteihin joutuneiden allergeenien aiheuttamien reaktioiden voimakkuutta. Korkeat histamiinitasot on myös liitetty erilaisiin mielenterveyden ongelmiin, kuten masennukseen ja skitsofreniaan.

Metioniini saattaa helpottaa liiallisen estrogeenin poistamista kehosta. Liiallinen estrogeeni voi olla syynä esimerkiksi kivuliaisiin kuukautisiin.

Kontraindikaatiot: On hyvä varmistaa riittävät B6- ja B12-vitamiinin sekä foolihapon saanti käytettäessä suuria määriä L-metioniinia.