Glutamiini

 

Glutamiini on lihasten, solujen ja aivojen polttoainetta

Glutamiini on kehon oma aminohappo. Nopeasti jakautuvat solut, kuten immunologinen solukko ja enterosyytit käyttävät sitä energianlähteenään. Se on eräänlaista lihasten, solujen ja aivojen polttoainetta.

L-Glutamiinia tarvitaan kaikista aminohapoista eniten. Erityisesti usein uudistuvat solut ja solut, jotka tarvitsevat runsaasti energiaa (suolisto, aivot, lihakset) hyötyvät L-Glutamiinilisästä.

Lihasstressi vähentää kehon glutamiinivarastoja

Lihasstressi, kuten tulehdukset, leikkaukset sekä rankka urheilu vähentävät kehon glutamiinivarastoja erityisesti lihassoluissa. Tämä huonontaa immunologisia toimintoja ja hidastaa kudosten paranemista.

Tutkimusten mukaan glutamiinilisästä on ollut hyötyä esimerkiksi vakavasta sairaudesta toipumisessa sekä kestävyysurheilijoille tyypillisten tulehdusten parantumisessa. Glutamiini on suosittu ravintolisä urheilijoiden keskuudessa.

L-Glutamiini auttaa vahvistamaan immunijärjestelmää niillä, jotka joka kevät tai syksy kärsivät erilaisista virusinfektioista, kuten flunnssasta ja muista vilustumistaudeista. Auttaa parantamaan suorituskykyä ääritilanteissa, tasaamaan energiansaantia vähähiilihydraattisessa dieetissä ja edistämään energian saantia vaihtoehtoisista lähteistä. L-Glutamiini voi myös vähentää "aivojen sumuisuutta".

Ravintolisä ruuansulatuksen ja suoliston ongelmien lievittämiseksi

Glutamiini on suolen sidekudoksen tärkeimpiä rakenneosia ja se ylläpitää suolen limakalvon kuntoa. Sen käytön on osoitettu estävän ja jopa parantavan liiallista suolen läpäisevyyttä ("vuotavan suolen" oireyhtymä).

Ruuansulatuskanavan sisäpinnan pääasiallisimpana rakenneosana glutamiinin tiedetään nopeuttavan maha-suolialueen haavaumien paranemista. Sitä on käytetty myös muihin ruuansulatuksen ja suoliston ongelmiin.

Keliaakikoille glutamiinista on hyötyä, sillä se parantaa nopeasti suolen nukkapinnan vaurioita, kun sitä käytetään yhdessä foolihapon ja B12-vitamiinin kanssa.

Suoliston solut tarvitsevat L-Glutamiinia uudistumiseen ja puolustautumiseen suolen sisältöön liittyviä haitallisia aineita ja mikrobeja vastaan. Vammojen korjaaminen ja sairaudesta toipuminen vaatii soluilta tavallista enemmän uusiutumiskykyä. Erityisesti haimatulehdustapauksissa L-Glutamiini voi auttaa
ehkäisemään tulehdusta ja edistämään paranemista. L-Glutamiini voi auttaa vähentämään kemoterapian sivuvaikutuksia. Auttaa ehkäisemään haimatulehdusta.

Tutkimuksen mukaan glutamiini vähentää merkittävästi alkoholinhimoa.

L-Glutamiinin käyttötarkoitukset:

Vahvistaa immunijärjestelmää ja ehkäisee immunijärjestelmän "ylilyöntejä", kuten yliherkkysreaktioita. Auttaa uudistamaan ja vahvistamaan maha-suolikanavan limakalvoja. Auttaa vähentämään alkoholin ja sokerin himoa. Parantaa haiman toimintaa. Tehostaa aivojen energisyyttä ja vähentää keskittymishäiriöitä. Vähentää lihasten toimintahäiriöitä. Auttaa ehkäisemään sosiaalista väsymystä,
stressireaktioita ja työuupumusta.