Aminohapot

 

Elintoiminnoille ja elimistön tasapainolle välttämättömät proteiinit

Proteiinit koostuvat yhteensä 20 eri aminohaposta, joista elimistön on mahdollista tuottaa vain puolet itse. Loput on saatava ravinnosta. Proteiinit ovat kaikkien solujen rakennusainetta ja suurin osa solun kuivamassasta koostuu proteiineista.

Proteiinit ovat elintoiminnoille välttämättömiä ja niitä tarvitaan elimistön tasapainon ylläpitämiseen. Proteiinit muodostavat vasta-aineita sekä kuljettavat ravintoaineita ja kaasuja veressä. Mm. kasvissyöjien sekä urheilijoiden tulee kiinnittää huomiota proteiinin riittävään määrään ruokavaliossa.

Aminohapoilla merkittävä tehtävä lähes kaikissa kehon biokemiallisissa prosesseissa

Aminohapot ovat joukko orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat proteiinien hydrolyysin lopputuotteita. Ne toimivat vesiliuoksissa joko happoina tai emäksinä. Kymmenen niistä on luokiteltu välttämättömiksi, ne on saatava ravinnon mukana, ainakin tietyssä elämänvaiheessa, koska elimistö ei pysty valmistamaan niitä. Nämä kymmenen välttämätöntä aminohappoa ovat: arginiini, histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, fenyylialaniini, treoniini, tryptofaani ja valiini.

Välttämättömien aminohappojen lisäksi mainitaan yleensä kymmenen muuta aminohappoa kuten glutamiini ja kysteiini, joilla on tutkimuksissa todettu voimakkaita terapeuttisia vaikutuksia. Vapailla aminohapoilla on merkittävä tehtävä lähes kaikissa biokemiallisissa prosesseissa, jotka vaikuttavat fysiologisiin ja henkisiin toimintoihin. Esimerkiksi ruuan muokkaamiseksi energiaksi vaaditaan tiettyjä aminohappoja.

Vapaat aminohapot osallistuvat useampiin biokemiallisiin reaktioihin kuin mikään muu ravintoaineryhmä. Näitä kemiallisia reaktioita ovat mm. hormonitoiminta, hermovälittäjäaineiden toiminta, kemialliset pelkistysreaktiot ja tulehdustilat, vierasaineiden konjugointi ja detoksifikaatio, pH:n säätely elimistössä sekä hivenaineiden ja mineraalien kuljetus.

Aminohappoaineenvaihdunnan häiriöt taustalla monissa kroonisissa vaivoissa

Kehon aminohappotasapainon häiriintyessä myös eri elinten toiminnot häiriintyvät. Aminohappoaineenvaihdunnan häiriöt liittyvät moniin kroonisiin vaivoihin, joita ovat mm. krooninen väsymys, päänsärky, ruuansulatushäiröt, ruoka-aine- ja kemikaaliyliherkkyydet, infektiot, tulehdukset, neurologiset häiriöt, erilaisten rappeutumasairauksien varhaisoireet ja oppimis- ja kasvuhäiriöt.