Koliini

 

Koliini on rasvaliukoinen yhdiste, jota löytyy kaikista kudoksista kalvojen fosfolipideistä. Sitä tarvitaan mm. solukalvojen muodostumiseen ja useisiin tärkeisiin aineenvaihdunnan toimintoihin. Koliini luetaan ns. vitamiinin kaltaiseksi yhdisteeksi, mutta se ei kaikilta osin täytä klassista vitamiinin määritelmää. Koliini auttaa rasvojen siirrossa maksasta soluihin ja sitä tarvitaan myös A-vitamiinin varastoimiseen. Keho pystyy valmistamaan sitä jossain määrin, mutta suurin osa kudosten koliinista on peräisin lesitiinistä.

Rottakokeissa raskaudenaikainen koliiniravitsemus vaikutti pysyvästi poikasten aivojen rakenteeseen ja toimintaan. Täydellinen koliininpuute aiheutti raskauden keskeytymisen, joten koliini on elintärkeä myös sikiölle. Äidinmaidossa on erityisen runsaasti koliinia ja se onkin tärkeä ravintoaine vastasyntyneille.

Koliinin välttämättömyyden puolesta puhuu se, että kun koliini poistetaan ruokavaliosta, useille koehenkilöille on ilmennyt puutosoireina rasvamaksaa sekä lihas- ja kudosvaurioita. Kun koliini lisätään takaisin ruokavalioon, oireet häviävät.

Joissain tutkimuksissa koliini paransi muistia ja koliinilla epäilläänkin olevan yhteys myös Alzheimerin tautiin.Yhdysvalloissa on jo olemassa riittävän saannin suositus, jonka mukaan esimerkiksi miesten tulisi saada koliinia 550 milligrammaa päivässä.