Asetyyli-L-karnitiini & Alfalipoiinihappo

 

Karnitiini on aminohappo, joka kuljettaa rasvahappoja solujen sisällä mitokondrioon, missä he hapetetaan energiaksi. Asetyyli-L-karnitiini on hyvin samankaltainen kuin aminohappo karnitiini. Sitä ei ole mielletty välttämättömäksi ravintoaineeksi, koska elimistö pystyy tuottamaan karnitiinia tarvitsemansa määrän. Siitä huolimatta karnitiinilisä saattaa parantaa tiettyjen kudosten energiantuotantoa. Asetyyli-L-karnitiinitasot alkavat laskea 40 ikävuoden jälkeen.

Asetyyli-L-karnitiini (ALC) on vesiliukoinen ja läpäisee helposti solujen seinämät tavoittaen sellaiset kehon osat, joihin L-karnitiini ei pääse. Asetyyli-L-karnitiini on myös osallisena tärkeän aivojen välittäjäaineen, asetyylikoliinin, tuotannossa ja se pystyy myös luovuttamaan asetyyliryhmänsä lukuisiin muihin biokemiallisiin reaktioihin. Tästä johtuen monissa tutkimuksissa on havaittu aivojen toiminnan lisääntymistä.

Asetyyli-L-Karnitiinin hyödyt

Elimistö hyötyy asetyyli-L-karnitiinista lukuisin eri tavoin.Yksi suurimmista hyötyjistä on muisti. Tutkimuksissa on osoitettu asetyyli-L-karnitiinin auttavan lisäämään ajatustoimintaa ja parantamaan muistia. Alla on lueteltuna muutamia asetyyli-L-karnitiinilla tutkitusti todistetuista hyödyistä.

   1. Parantunut muisti iäkkäillä.  

   2. Parantunut muisti alkoholia runsaasti nauttivilla. Asetyyli-L-karnitiinilisä näyttää parantavan muistia 30-60 -vuotiailla, joiden alkoholinkäyttö on aiheuttanut ongelmia pitkällä aikavälillä kyvyssä käsittää asioita.  

   3. Diabeteksen aiheuttaman hermovauriokivun (neuropatia) vähentyminen. Asetyyli-L-karnitiini vähentää kipua parhaiten niillä, joilla diabetes on todettu vasta vähän aikaa sitten tai jotka eivät ole kontrolloineet kunnolla 2-tyypin diabetestaan.  

   4. Peyronien taudin hoidossa (miesten sairaus, jonka keskeinen oire on siittimen alueelle muodostuva plakki tai kova, sidekudoksinen kyhmy). Asetyyli-L-karnitiini on tehokkaampi kuin lääkeaine nimeltä tamoxifen vähentämään kipua ja hidastamaan tilan huononemista.  

   5. Miesten hedelmättömyyden hoidossa, joka on aiheutunut sukuelinten alueella olleesta tulehduksesta (eturauhanen, rakkularauhaset ja lisäkives). Asetyyli-L-karnitiinin nauttiminen yhdessä L-karnitiinin kanssa kuuden kuukauden ajan vaikuttaa lisäävän sperman määrää ja liikkuvuutta. Karnitiineja nautitaan seuraavat kaksi kuukautta yhdessä tulehduskipulääkkeen (NSAID, kuten aspiriini) kanssa.  

   6. Ikääntymiseen liittyvän testosteronitasojen alenemisesta johtuvien oireiden hoitoon (miesten menopaussi). Asetyyli-L-karnitiinin nauttiminen yhdessä propionyyli-L-karnitiinin kanssa auttaa helpottamaan mieshormonitasojen alenemisesta johtuvia oireita. Tämän kombinaation nauttiminen 6 kuukauden ajan vaikuttaa parantavan seksuaalista kyvykkyyttä, masennusta ja uupumusta samalla tavoin kuin testosteroni.  

   7. Aivoverenkierron parantuminen. Jo yksi annos Asettyyli-L-karnitiinia suonensisäisesti annettuna näyttää parantavan lyhyellä aikavälillä veren virtausta aivoissa niillä, joilla on huono aivoverenkierto.  

   8. Alzheimerin taudin hoidossa. Asetyyli-L-karnitiini auttaa parhaiten niitä, joilla Alzheimerin taudin puhkeamisesta ei ole kauan, jotka ovat alle 66-vuotiaita ja joiden taudin eteneminen on nopeaa.  

   9. Geneettinen Fragile-X-oireyhtymä voi aiheuttaa kehitysvamman kera käyttäytymishäiriöitä, kuten yliaktiivisuutta. Tutkimus, johon osallistui 17 poikaa, osoitti asetyyli-L-karnitiinin vähentävän kyseisestä oireyhtymästä johtuvaa yliaktiivisutta.

Asetyyli-L-karnitiinin turvallisuus

Kaikki L-karnitiinin muodot vaikuttavat turvallisilta. Siitä huolimatta henkilöt, joilla on kilpirauhasen vajaatoimintaa, tai arvot ovat rajamailla, kannattaa varmuuden vuoksi seurata oloaan, sillä on arvioita, että mahdollisesti se saattaisi heikentää kilpirauhashormonin toimintaa, tosin julkaistuja lääkätieteellisiä tutkimuksia ei tästä ole. Myös dialyysihoitoa saavien tulisi konsultoida hoitavaa lääkäriä ennen karnitiinilisän ottamista.


Alfalipoiinihappo on antioksidantti, jota esiintyy luontaisesti ruuassa, kuten pinaatissa, parsakaalissa, naudanlihassa, hiivassa sekä elimissä, kuten munuaisissa ja sydämessä. Alfalipoiinihappo on vesi- ja rasvaliukoinen, mikä mahdollistaa sen antioksidanttivaikutuksen lähes kaikissa kehon osissa aivot mukaanlukien. Alfalipoiinihappo voi toimia antioksidanttina, joka kykenee käyttämään uudelleen muita antioksidantteja, kuten C- ja E-vitamiinia sekä koentsyyminä osallistuen energiantuotantoon. Antioksidanttiroolin lisäksi alfalipoiinihappo nostaa myös hermoston toiminnan kannalta kriittisen glutationin tasoja.


Alfalipoiinihapon hyödyt ja sivuvaikutukset

Saantisuosituksia noudattamalla alfalipoiinihapon käytöllä ei ole havaittu haitallisia sivuvaikutuksia. Haittavaikutukset ilmenevät vasta korkeilla pitoisuuksilla. Näitä voivat olla vatsavaivat, pahoinvointi, ripuli, ilmavaivat tms. Massiivinen yliannostus voi johtaa verensokerin laskuun. Alla on lueteltuna muutamia alfalipoiinihapon tutkitusti todistetuista hyödyistä.

   1. Alfalipoiinihappo auttaa B-vitamiineja tuottamaan energiaa ravinnosta saaduista hiilihydraateista, rasvoista ja proteiineista.  

   2. Alfalipoiinihappoa käytetään sairaaloissa suonensisäisesti hoitamaan akuutteja myrkytyksiä, jotka vaikuttavat maksan toimintaan.  

   3. Alfalipoiinihappoa käytetään diabeettisen neuropatian hoidossa (diabeettinen hermovaurio).

   4. Tutkimusten mukaan alfalipoiinihappolisästä voi olla hyötyä hoidettaessa esim. HIV:iä, glaukoomaa ja maksasairauksia.   

   5. Alfalipoiinihappo auttaa ehkäisemään diabeetikoilla esiintyvän hermoperäisen sydämen vaurioitumisen aiheuttaman äkillisen kuoleman.   

   6. Alfalipoiinihaposta on myös hyötyä ikääntyvien aivotoiminnan säilyttämisessä. Lisäksi se voi parantaa pitkäaikaismuistia sairauksissa, kuten Alzheimerin tauti.  

   7. Alfalipoiinihappo auttaa suojelemaan aivosoluja aivoinfarktin jälkeen.  

   8. Antioksidanttisen vaikutuksensa ansiosta alfalipoiiinihappo voi myös auttaa kehoa suojelemaan syövältä.Tästä on  lukuisia tutkimuksia meneillään.    

   9. Kihelmöinnistä tai raajojen puutumisesta kärsiviä alfalipoiinihappo voi auttaa lisäämällä veren virtausta hermoihin ja siten ehkäisemällä tämän.  

  10. Eräs alfalipoiinihapon hyödyistä on sen kyky suojella maksaa hepatiitilta ja muilta maksasairauksilta. Se auttaa maksaa suojautumaan haitallisilta solumuutoksilta ja avustaa poistamaan toksiineja kehosta.

  11.  Alfalipoiinihappo estää haitallisten toksiinien (saasteet, kemikaalit, alkoholi, säilöntäaineet) imeytymistä verenkiertoon ja minimoi siten niiden haittavaikutukset.  

  12.  Alfalipoiinihapon on todistettu olevan tehokas myös ihonhoidossa ja hidastamassa ikääntymistä.

Alfalipoeenihappo on luonnollinen ravintolisä, jonka käytön haittavaikutukset ovat lähes olemattomat. Siitä huolimatta on aina olemassa yksilöitä, jotka voivat saada allergisia reaktiota käyttäessään alfalipoiinihappoa. Näitä voivat olla allerginen ihottuma, kutina,  kasvojen ja äärialueiden turvotus, puristus rinnan alueella ja hengitysvaikeudet. Jos jokin näistä oireista ilmenee, tulee ravintolisän nauttiminen lopettaa.
Alfalipoiinihapolla voi olla myös haitallisia interaktioita verensokeria alentavien lääkkeiden kanssa.

Asetyyli- L-karnitiini & Alfalipoiinihappo ja vanheneminen

Tutkimukset L-karnitiinilla ovat osoittaneet, että sen synerginen vaikutus yhdessä alfalipoiinihapon kanssa pystyy taistelemaan tehokkaasti ikääntymistä vastaan. Nämä kaksi ravintoainetta yhdessä auttavat myös taistelussa diabetesta vastaan, oppimiskyvyn ja immuniteetin säilyttämiseksi, energiantuotannon ja sydämen terveyden hyväksi ja suojelemaan kehoa myrkyiltä ja säteilyltä.